HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Szereted a kínai kaját?

t: 3802

Szereted a kínai kaját?

Kukoricaleves

Az édes-saványú sertéshúshoz hasonlóan ez a kantoni leves igen közkedvelt a nem kinaiak, elsősorban a nyugatiak körében. Munkánkat megkönnyitik a felsorolt konzerf alapanyagok. A leves akkor is nagyon finom, ha egyszerűbb változtatát készitjük el, és kihagyjuk belőle a csirkét.

Hozzávalók: 1 lebőrözött és kicsontozott csirkemell vagy 10 dkg csirkemellhús, 22-28 dkg leszűrt konzerv-kukorica, 22-28 dkg konzerv-tejeskukorica, 1-2 tihés, fél teáskanál só, 2 teáskanál földimogyoró ?vagy kukoricaolaj, 30 dkg sűritett csirkeleveskrémkonzerv, 3 leveskonzernyi hideg viz

1.egy háztartási robotgépben vagy mixerben finomra daráljuk, pépesitjük a csirkehúst. tegyük át egy tálba.

2.készitsük el a páclevet:keverjük a csirkéhez a sót, a szójamártást, a borsot és a bort vagy sherryt. Szórijuk rá a kukoricalisztet, és erőkanalanként adjuk hozzá a vizet, amig a csirke sima krémmé nem válik. Hagyujk 15 percig állni. Keverjük hozzá az olajakat.

3.kézzel vagy robotgéppel durván törüjük össze a kukoricaszemeket, de egyben is hagyhatjuk őket.

4.gyengén verjük fel egy kis tálban a tojásokat a sóval és az olajjal. Tegyük félre.

5.a levest öntsük egy nagy serpenyőbe, és fokozatosan adjuk hozzá a vizet, miközben addig keverjük egy fakanállal, amig sima nem lesz.

6.keverjük hozzá a kukoricaszemeket és a tejes kukoricát.

7.lassú tűzön hevitsük a levest majdnem forrásig, és időnként keverjük meg.

8.a forró levesből kb. 6 evőkanálnyit keverjünk hozzá a csirkemasszához. Ha csomós, dolgozzuk el. Adjuk a mradék leveshez, jól keverjük össze, és lassan forraljuk fel. Hagyjuk 1 percig lassú tűzön forrni, hogy a csirka bizonyosan átfőjön.

9.fapálcikákon vagy villa hátán csorgassuk bele a felvert tojást, s közben forgassuk körbe a villát vagy a pálcikákat. Vegyük le a tűzről, takarjuk le 45 másodpercig, hogy a tojás puha pelyhekké álljon össze. Keverjük meg tuoljára a levest, majd forrón tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Mandulás babsajt

A kínaiak szivesen díszítik úgy az ételeiket, hogy a külső?ha az íz nem is?a fogás nevét külcsönző alapanyagra emlékeztessen. Ez a nagyon könnyű és finom nyári desszert, amely megszólalásig haszonlít a szójababsajtra, valójában egyáltalán nem az.

Hozzávalók: 1 liter víz, 8 púpozott evőkanál vagy 7 g feldarabolt agar-agar, 5 evőkanál cukor
2 dl sűrített tej, 1 evőkanál mandulakivonat, 1 nagy doboz licsi

1. öntsük a vizet egy serpenyőbe és forraljuk fel. Tegyük bele az agar-agart, csökkentsük a hőmérsékletet és időként kevergetve, lassú tűzön oldjuk fel 25 perc alatt.

2. adjuk hozzá a cukrot, és addig kevergessük, míg teljesen fel nem oldódik.

3. finom szitán szűrjük át egy tálba, és a fennmaradó csomókat dobjuk el.

4. keverjük hozzá a mandulakivonatot. Hagyjuk kihűlni és megszilárdulni, majd tegyük a hűtőbe.

5 a babsajtot vágjuk fel rombusz formájú darabokra. Rendezzük el egy tálon és dísztsük licsivel. Hidegen tálaljuk.

Tojáscseppleves

Az egyik leggyakoribb kinai leves, amelyet kevés alapléből és egy tojásból egy pillanat alatt elkészithetünk. Sikere azonban attól függ, hogyan csorgatjuk a tojást alevesbe.

Hozzávalók: 1 tojás, 9 dl alaplé vagy csontlé, 1 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál hig szójamártás, 2 hosszú szál újhagyma zöld szára, apróra karikázva

1.könnyedén verjük fel a tojást.

2.öntsük az alaplét egy serpenyőbe vagy a wokba, és forraljuk fel. Tegyük a léngot takarékra. A felvert tojást vagy két fapálcikia között, vagy a serpenyő felett 20-25 cm magasan tartott villa hátán csorgassuk le, miközben körbeforgatjuk a fapálcikákat vagy a villát, hogy a tojásból a leves teljes felületére jusson.

3.vegyük le a tűzről, és 45 másodpercre fedjük le, hogy a tojás puha pelyhekké álljon össze. Keverjük hozzá a sót, a cukrot és a szójamártást, azután hintsük meg az újhagymával. Kétszer-háromszor keverjük meg.

4.merjük át egy nagy, előmelegitett levesestálba vagy külön-külön levescsészékbe, és azonnal fogyaszthatjuk.
------------------------------------------------------------------------------------------

Kétszer sült sertéshús

A legnépszerűbb szecsuani sertéshúsos ételek egyike, ötletesn kever két igen különböző főzési eljárást, a forralást és a kevergetve sütést. Hozzávalók 45 dkg sertéshús, egy 6-7 széles darab( a középső hasrész, vagyis dagadó a legalkalmasabb, ahol a sovány és zsíros rétegek váltakoznak)

Hozzávalók: 1 megtisztított póréhagyma, 2-3 gerezd megtisztított és vékonyra szeletelt fokhagyma, 3 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj só ízlés szerint A mártáshoz, 1 evőkanál csípős szójababpaszta, 1 evőkanál sűrű szójamártás fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor 1 teáskanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry

1. a húsról távolítsuk el a csontokat. Bőrével együtt mindenestől tegyük egy serpenyőbe, öntsünk rá forró vizet és közepes hőmérsékleten főzük kb. 20-25 percig. A sertéshús ennyi idő alatt nem fő át teljesen. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni.

2 órára tegyük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Lefedve egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk.

2. főzés előtt nyessük le róla a bőrt, és vágjuk fel keresztben nagyon vékony, ha lehet, legfeljebb

2 mm vastag csíkokra.

3. hosszában vágjuk félbe a póréhagymát, és alaposan mossuk meg, nehogy homok maradjon a levelek között. Ferdén vágjuk fel 1 cm-es darabokra.

4. készítsük el a mártást: egy kis tálban keverjük össze a szójababpasztát, a szójamártást, a sót, a cukrot, a bort vagy a sherryt és tegyük félre.

5. közepes lángon forrósítsuk fel a wokot. Öntsünk bele egy evőkanál olajt és futtassuk körbe. Tegyük bele a póréhagymát, és a woklapáttal vagy egy fémlapáttal kevergetve süssük vagy 2 percig. Ízlés szerint sózzuk, és szedjük át egy meleg tányérra. A póréhagymának lédúsnak, de nem lében úszónak kell lennie. Ha sok rajta a folyadék, csepegtessük le.

6. töröljük ki a wokot, és erős tűzön hevítsük füstölésig. Öntsük bele a maradék olajat és futtassuk körbe. Tegyük bele a fokhagymát, és amint sistergni kezd és megpirul, adjuk hozzá a sertéshúst. Keverjük meg és nyomkodjuk az edény aljára, hogy a zsírja kisüljön. Fordítsuk meg a darabokat, óvatosan süssük az edény aljához nyomva, amig a zsír átlátszóvá nem válik rajta. Ha szükséges, vegyük alatta kisebbre a lángot, ha sok a zsírja, merjük le és öntsük ki.

7. adjuk hozzá a mártást és keverjük meg, hogy átjárja a sertéshúst. Tegyük bele a póréhagymát, és addig kevergessük, amíg szinte az egészmártást be nem issza. Szedjük át egy előmelegített tálra. Azonnal tálaljuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Kevergetve sütött sertéshús szecsuani savanyított zöldséggel

Mivel a szecsuani savanyított zöldség helyi termék, a sertéshús pedig kÍnai nemezeti étel, aligha meglepő, hogy az egyik legnépszerűbb szecsuani ételben össezkerül a kettő. Valójában ez az egyszerű, kevergetve sütött családi fogás Kína-szerte elterjedt, és délen éppúgy fogyasztják, mint északon.

Hozzávalók: 22 dkg szűzpecsenye, 5 dkg szecsuani savanyított zöldség, átmosva, 4 evőkanál földimogyoró-vagy kukoricaolaj, 1 nagy fej fokhagyma, meghámozva és selyemszálakra vágva 5-6 db újhagyma hosszában félbe vágva és 5 cm-es darabokra vágva, 1 evőkanál saohszingi bor vagy közepesen száraz sherry

1. vágjuk fel a sertéshúst gyufaszál vastagságú csíkokra. Tegyük egy tálba

2. készítsük el a páclevet: a sertéshúst keverjük össze a sóval, a cukorral, a szójamártással, a borral vagy a sherryvel, a burgonyaliszttel és a vízzel. Ugyanabban az irányban keverjük, amíg be nem issza a levet. 15 percig hagyjuk állni. Keverjük hozzá a szezámolajat.

3. a savanyított zöldséget vágjuk fel a lehető legvékonyabb szeletekre, szedjük egy halomba, és metéljük igen vékony csíkokra.

4. erős tűzön hevítsük a wokot füstölésig.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Savanyított zöldség kantoni módra

A kantoni savanyított zöldség inkább édes és savanyú, mint csípős. Sajátos ízét a só, a cukor és az ecet harmonikus elegyítéséből nyeri.

Hozzávalók: 1 kb.45 dkg súlyú, félbevágott kígyóuborka 35 dkg zsenge, tisztított sárgarépa 4-5 szál, kb.22 dkg-nyi, tisztított(nem gumós) zeller 2 teáskanál só 4 evőkanál cukor 4 evőkanál rizs-vagy fehér borecet

1. távolítsuk el az uborka magos közepét. Vágjuk fel fedén, kb.7 mm-es, vastagabb darabokra.

2. a sárgarépát forgatva vágással szeleteljük fel.

3. a zellert ferdén vágjuk fel, körülbelül ugyanakkor darabokra, mint az uborkát.

4. tegyük a zöldségeket egy nagy, tiszta edénybe. Sózzuk meg, keverjük össze, és szobahőmétsékleten kb. Órát hagyjuk állni, de közben az összegyűlt felesleges vizet öntsük le róla. Végül alaposan csepegtessük le vagy nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet, de ne szárítsuk meg.

5. tegyük át egy másik tálba. Adjuk hozzá a cukrot és az ecetet, és szobahőmérsékleten hagyjuk állni 3 órát, vagy egy éjszakára tegyük be a hűtőszekrénybe. Behűtve tálaljuk.
---------------------------------------------------------------------------------------

Gözölt pisztráng fekete babbal és fogkagymával

Ha egy hal izének kiemeléséhez több fűszer is szükséges, akkor többnyire erjesztett fekete babbal és fokhagymával gőzölik, majd újhagymával köritik. Igy gőzölve nagyon finom többek között a szvárványos pisztráng és a szürke tengeri pérhal.

Hozzávalók: 2 db(egyenként 35 dkg) megtisztitott pisztráng, fejével együtt, 4 vékony szelet hámozott, friss gyömbérgumó, 2 evőkanál erjesztett fekete bab, ebből néhány szemet egyben hagyunk, a többit fél teáskanál saohszingi borral megtörjük, 4-6 gerezd megtisztitott és finomra vágott fokhagyma, 2-3 db újhagyma, apró karikákra vágva, 4 evőkanál sűrű szójamártás

1.a halat töröljük szárazra. A hasrüregébe tegyünk 2-2 szelet gyömbért. Helyezzük magasabb peremű tűzálló tálba.

2. a fekete babot és a fokhagymát keverjük össze, majd öntsük a halakra.

3. wokban vagy párolóedényben gőzöljük magas hőfokon 6-8 percig, amig a hal meg nem fő és a húsa rétegekben könnyen el nem válik.

4. vegyük le a tűzről és az újhagymát szórjuk rá.

5.egy kis serpenyőben hevitsük füstöléig sz olajat. Öntsük rá az újhagymára. A sistergő olajban a hagyma félig megfő, és ez emeli az izét.

6. vegyük ki a halat a wokból vagy a párolóedényből. Adjuk hozzá a szójamártást.

7. tálaláskor kaparjuk félre a haom levő fűszereket, húzzuk le és dobjuk el a legfelső bőrréteget. A fűszerek egy részét és a mártást kanalazzuk vissza a halra, majd tálaljuk.

(forrás: hu.chinabroadcast.cn)

2006.02.06

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Kukoricaleves
Kukoricaleves
Mandulás babsajt
Mandulás babsajt
Tojáscseppleves
Tojáscseppleves
Kevergetve sütött brokkoli és kínai gomba
Kevergetve sütött brokkoli és kínai gomba
Kétszer sült sertéshús
Kétszer sült sertéshús
Kevergetve sütött sertéshús szecsuani savanyított zöldséggel
Kevergetve sütött sertéshús szecsuani savanyított zöldséggel
Savanyított zöldség kantoni módra
Savanyított zöldség kantoni módra
Gözölt pisztráng fekete babbal és fogkagymával
Gözölt pisztráng fekete babbal és fogkagymával

Legfrissebb magazinok