Csőben sült vegyes zöldség
Hozzávalók:
• 2 piros színű paprika
• 2 kisebb cukkini
• 2 paradicsom
• 1 fej vöröshagyma
• 10 dkg kecskesajt
• 8 evőkanál olívaolaj
• 1 kávéskanál friss kakukkfű
• 2 kávéskanál csípős pirospaprika
• őrölt bors
• só
Elkészítése:
A paprikákat kimagozzuk, csíkokra vágjuk, a cukkinikat félbevágjuk és felszeleteljük, a paradicsomokat felkarikázzuk, a hagymát felaprítjuk, a sajtot kockákra vágjuk. Serpenyőben, 1 evőkanál forró olajban 3 percig pirítjuk a paprikacsíkokat, majd kiszedjük, és félretesszük. A maradék zsiradékot 2 evőkanál olajjal kiegészítjük, és 5 percig pirítjuk benne a cukkinit, majd azt is félretesszük. A helyére szórjuk a finomra vágott hagymát, teszünk hozzá még 2 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk.
Hozzáadjuk a paradicsomkarikákat, a finomra vágott kakukkfüvet, 1 kávéskanál pirospaprikát, és 10 percig kislángon pároljuk, majd sütőtálba öntjük. Váltakozva rárakjuk a paprikát és a cukkinit, befedjük a sajtkockákkal, megszórjuk a maradék pirospaprikával, meglocsoljuk a maradék olajjal, és 10 percre forró sütőbe toljuk. Roston sült sertés-, marha- és szárnyashúsokhoz kínáljuk.
Sajtos burgonyaköret
Hozzávalók:
• 80 dkg burgonya
• 20 dkg edami sajt
• 5 dkg vaj
• 2,5 dl tej
• őrölt bors
• só
Elkészítése:
A burgonyákat megmossuk, majd gőzben megfőzzük. (Vigyázzunk, ne repedjen meg a héja!) Amikor kihűlt, meghámozzuk, és fél cm-es kockákra vágjuk. A sajtból forgácsokat vágunk. Vajjal kikent, mély tepsibe fektetünk egy adag burgonyát, sóval, borssal meghintjük, a sajtforgácsokkal megszórjuk, és vajdarabkákat morzsolunk a tetejére. Ezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalókból tart. Tejjel meglocsoljuk, és meleg sütőben megsütjük. Marhasült, csirkesült vagy sült hal mellé, ecetes fejes salátával kitűnő köret.
Sóban sült krumpli
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
80 dkg tengeri só
2 evőkanál liszt
1 tojásfehérje
2 evőkanál apróra vágott fűszer a következőkből (vegyesen)
kakukkfű
bazsalikom
borsmenta
zsálya
rozmaring
kapor
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk. Salátástálban a zöldfüveket, a sót, a lisztet és a tojásfehérjét kevés vízzel simára keverjük. Római tálba öntjük a keverék felét, úgy, hogy a széleken magasan álljon. Erre tesszük a burgonyát, majd a maradék sós keverékkel befedjük, ügyelve arra, hogy a széleken is jól takarja a burgonyát. Meleg sütőben készre sütjük (kb. 45 perc). Amikor kész, a sórétegből kivesszük a burgonyát, és melegen tálaljuk.
Variáció
Kezdõknek ajánlott változat: a burgonyákat jól megmossuk, és héjastól sütjük meg. Ezzel a sütési móddal a vitaminok nagy része a burgonyában marad.
Chilis babbal töltött sült krumpli
Hozzávalók:
• 4 nagy burgonya
• 1 evőkanál olaj
• 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem
• 1 evőkanál só
• 20 dkg füstölt szalonna
• 40 dkg (chilis szószos konzerv) bab
Elkészítése:
A burgonyákat lesikáljuk, és villával megszurkáljuk a tetejüket. Mindegyiket bedörzsöljük olajjal, és meghintjük sóval. Tepsibe tesszük, és forró sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak. Közben a szalonnát kis darabokra vágjuk, és egy serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját, majd a pörcöket szűrőkanállal kiszedjük, és konyhai papírtörlőn leszárítjuk. A babot lábasba tesszük, belekeverjük a szalonnapörcöket, és kislángon melegítjük, amíg forrni kezd. A megsült, kissé kihűlt burgonyák kalapját késsel levágjuk, és megtöltjük a babos keverékkel. Friss petrezselymet szórunk a tetejére.
Ha csípősebbre akarjuk készíteni, adjunk a piruló szalonnához egy csipetnyi őrölt chilit.
(forrás: Nők Lapja C@fe)