Sokan idegenkednek tőle, pedig a főzési idő kb. egynegyedére csökken, és ezzel pénzt is megtakaríthatunk, ráadásul a kuktában készült étel jobban megőrzi eredeti ízeit.
Egy-két jó tanácsot azonban érdemes megfogadni.
Vizet (pl. leves főzésekor) csak az edény háromnegyed részéig töltsünk, mert különben nyomás alatt a szelepen keresztül kispriccel.
A főzési idő végén a fazekat fokozatosan hűtsük le - esetleg hideg vízbe állítva -, de a szelepet ne emeljük meg, mert a fazékban lévő lé kifuthat, illetve a kicsapódó gőz csúnya balesetet okozhat.
Száraztészta főzésére is használhatjuk. Az edényt félig töltsük meg vízzel, forráskor tegyük bele a tésztát, zárjuk le, és kb. 3-6 percig főzzük.
Párolt rizs készítésekor 1 dl rizshez 2 dl vizet és kevés ételízesítőt adjunk. A forrástól számítva 8 perc múlva kész.
Melegíthetünk is benne anélkül, hogy odaégetnénk az ételt. A edény aljára kb. 2 dl vizet öntünk, beletesszük a párolórácsot, egy kisebb - nem műanyag - edényben ráhelyezzük a melegítendőt. Lezárása után, a forrástól számított 5-6 percig gőzöljük, majd a kuktát fokozatosan lehűtjük.
A főzési időt mindig a szelep jelzésétől számítjuk!
Párolási idők
Marhahús 1 kg 40-50 perc
Sertéshús 1 kg 30-35 perc
Borjúhús 1 kg 15-20 perc
Csirkehús 1/2 kg 10-15 perc
Kacsahús 1/2 kg 15-20 perc
Hal 1 kg 7- 8 perc
Burgonya egész 1 kg 12 perc
Karfiol egész 1 nagy fej 4–5 perc
Szárazbab 40 dkg 35-40 perc (áztatás után)
Lencse 40 dkg 15-20 perc (áztatás után)
(forrás: www.nana.hu)