Hozzávalók:
25 dkg máj (marha vagy disznó)
tej
3 szelet bacon szalonna
1 nagy hagyma
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
1 szép zöldpaprika vagy egy nagy paprika fele
2 szál zeller
2-3 friss paradicsom
1 teáskanál édesnemes pirospaprika
teáskanál bors (ízlés szerint)
teáskanál só (ízlés szerint)
Tipp: lehet hozzá adni egy nagyon kevés erős paprikát is, aki szereti erősebben
Elkészítése:
A májat megmossuk. Papír vékonyra fel szeleteljük. Áztassuk be egy pár órára annyi tejbe, hogy ellepje.
Bacon szalonnát nagyon apróra aprítsunk fel. A hagymát, fokhagymát lassan dinszteljük a szalonnán. Hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldpaprikát és a zellert (zeller el maradhat!) és bejezzük a dinsztelést.
A májról leszűrjük a tejet és ebbe a zöldséges keverékbe magasabb hőfokon nagyon gyorsan átsütjük: csak annyira, hogy elveszítse a színét és a fűszereket (de nem a sót) hozzá vegyítjük.
A paradicsomról lehúzzuk a héját (de nem kötelező): feldaraboljuk, de előzőleg kinyomjuk a vizes levét. Feldaraboljuk.
Hozzávegyítjük ehhez a májas sülthöz, átsütjük egy pár percig, hogy a paradicsom elforrja a levét a májjal. Csak most sózzuk meg.
Sóba-vízbe fött krumplival tálaljuk, lehet valamilyen párolt zöldséget is szervírozni hozzá, aki ezt szereti.
A receptet beküldte Elizabeth Raj, Kingston, Ontario, Canada
Köszönjük!
Jó étvágyat!