Mindannyian tudjuk, hogy a viszonylag szilárdabb ételeket villával kell enni, a húst késsel, villával, a halat halkéssel, halvillával, de mindig akadnak olyan ételek, melyek fejtörést okoznak. A kellemetlen helyzetek elkerülése végett, íme néhány hasznos tipp:
Az articsóka
Amennyiben ezzel a zöldségfélével találkoznánk tányérunkon, ne essünk kétségbe. Kezünkkel kezdjük lefejteni a külső leveleket, melyeket tegyünk a tányér szélére, a belső, húsosabb leveleket pedig együk meg. Ha elérkezünk a zöldség belsejéhez, használjuk a villát.
A spárga
A spárgát nyugodtan ehetjük kézzel. Fogjuk meg az egyik végét, mártogassuk a szószba, majd harapjunk le egy falatot. Ha nem szeretünk kézzel enni, akkor fogjunk villát.
Az osztriga
Az osztriga nem okoz különösebb gondot, mert rendszerint speciális evőeszközt (kést) adnak hozzá. Az ehető részt villával kaparintsuk meg.
A kagyló
A kagylót villa segítségével ehetjük, de a kagylóról, kézzel a szánkhoz emelve, mint egy kanálról bevihetjük az ehető részt.
A spagetti
A spagettit csavarjuk villánkra, de csak akkora mennyiséget, melyet könnyedén bekaphatunk. Egyes helyeken a villa mellé kanalat is kikészítenek, mellyel a tésztát könnyebben feltekerhetjük a villára, de ez nem túl elegáns eljárás. Állítólag az olaszok, akiknél a spagetti nemzeti ételnek számít, nagyon furcsán néznek, ha valaki nem boldogul a villával, és a spagettihez kanalat is használ.
Tükörtojás
A tükörtojás elfogyasztásához csupán egy villa szükséges. Amennyiben a sárgájára is teljes mértékben igényt tartunk, akkor a mártogatáshoz (tunkoláshoz) kell folyamodnunk, amely előkelőbb helyeken nem igazán elfogadott. Szúrjunk a villa végére egy darab kenyeret, és mártsuk a tojás sárgájába.
A hal
A halhoz szintén speciális evőeszközök járnak. A halkéssel először vágjuk le a hal fejét és farkát, majd vágjuk el hosszában a törzset, hogy könnyebb legyen apróra lehessen darabolni.
A gyümölcsök
A kisebb gyümölcsöket, szőlőt, cseresznyét, meggyet, szilvát, mandarint stb. fogyasszuk kézzel, a magokat diszkréten jutassuk szánkból a kezünkbe, amely onnan az erre a célra kijelölt tálkába folytathatja útját. Soha ne köpködjük a magokat! A nagyobb gyümölcsökhöz, alma, körte, narancs, használjunk kést és villát, melyeket a desszertekhez szolgálnak fel. A gyümölcsöt negyedeljük el, majd késsel, villával kisebb darabokat vágva együk meg.
(forrás: www.holgyforum.hu)