Körte kecskesajttal
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy körte, 1 dl tokaji sárgamuskotály, 1 zacskó hidegen keverhető vaníliaízű krémpor, 1 dl tejszín, 4 dkg kecskegomolya, 2 dkg kecskesajt, 6 dkg cukor, 5 dkg porcukor, 1 teáskanál citromlé, kis rúd fahéj, 3 szem szegfűszeg
- Fazékban fél liter vizet forralunk. Beletesszük a cukrot, a fahéjrudat és a szegfűszeget. A körtét egészben beleállítjuk és érettségtől függően 3-5 percig főzzük. Kihűtjük, félbevágjuk, magházát kiemeljük. - A kecskegomolyát kikeverjük a reszelt kecskesajttal, a porcukorral és a citromlével. A tejszínt habbá verjük és belekeverjük a krémbe. Az így kapott masszából golyókat formázunk. A vaníliaízű krémport kikeverjük a tokajiban. - Tányérra helyezzük a körtét, közepébe teszünk egy golyót. Köré öntjük a boros mártást, és belehelyezzük a maradék sajtos golyókat.
Kecskesajt parfé
Hozzávalók 4 személyre: 8 gombóc vaníliafagylalt, 4 dkg kecskekrémsajt, 4 dkg kecskesajt, 1,2 dl tokaji sárgamuskotály, 1 zacskó hidegen keverhető vaníliaízű krémpor, 5 dkg mazsola
- A mazsolát tokajiba áztatjuk. 15 perc múlva leszűrjük, az így megmaradt borban kikeverjük a vaníliaízű krémport. - A vaníliafagylaltba belekeverjük a kecskekrémsajtot és a reszelt kecskesajtot. A boros mártást tányérra öntjük, közepére nyomjuk a fagylaltgombócot. - A mártást a mazsolával díszítjük.
Tipp
Idénygyümölccsel tálaljuk.
Réteges túrótorta
Hozzávalók 16 szelethez: 1 kész piskóta tortalap, 10 dkg kecsketúró, 10 dkg tehéntúró, 10 dkg kecskesajt, 10 dkg porcukor, 2,5 dl tejszín, 15 dkg áfonyalekvár, 2 dkg zselatin
- A tortalapot vízszintesen kétszer kettévágjuk. Tálban összekeverjük a tehéntúrót a kecsketúróval, a reszelt natúr kecskesajttal, a porcukorral. ízlés szerint reszelt citromhéjat is adunk hozzá. - A zselatint meleg vízben feloldjuk és a krémbe keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a krémbe. Kettéosztjuk, az egyikbe belekeverünk 10 dkg áfonyalekvárt. - Az alsó lapot kevés áfonyalekvárral megkenjük és köré pattintjuk a tortakarimát. Ráhalmozzuk a fehér túrókrémet. - Ráhelyezzük a középső tortalapot, erre kerül az áfonyás túrókrém. Ráhelyezzük a tetejét, amit megkenünk a maradék lekvárral. - Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.
(forrás: www.gyongy.hu)