Ki ne ismerné a héjában sült krumpli csodálatos illatát, a szájban elolvadó vajas-tejfölös tört krumpli semmivel sem összehasonlítható mennyei ízét vagy a forró olajban sült szalma krumpli, szinte soha abba nem hagyható élvezetes ropogtatását.
Hát ez a krumpli. Úgy milyen finom?
Héjában sült krumpli
Hozzávalók:
4 db ökölnyi nagyságú rózsa krumpli
50 dk durva háztartási só
4 db babérlevél
4 ek. olíva vagy napraforgó olaj
vaj, tejföl, reszelt sajt, feltétnek
Elkészítésének módja:
A krumplikat jól megmossuk majd szárazra töröljük és a villa hegyével mind két oldalán néhányszor megszúrkáljuk.
Egy peremes tűzálló üvegtálba egyenletesen elterítjük a sót és beletűzdeljük a babérlevelet.
A krumplik egyik oldalát ecsettel vagy lúdtollal megkenjük
olajjal majd a só ágyba, fektetjük azokat.
Kb. 180 °C meleg sütőben 45 percig sütjük. Ezután a krumplikat megforgatjuk, a másik felüket is bekenjük olajjal és a sütőbe visszatéve, 45 perc alatt készre sütjük.
A kész krumplikat egyesével tálaljuk, késsel hosszanti irányban bemetsszük. Vajat, tejfölt nyomunk bele és reszelt sajtot szórunk a tetejére.
Forró, boros tea illik hozzá.
--------------------------------------------------------------------------------
Serpenyős sült krumpli
Hozzávalók:
1 kg egyforma nagyságú krumplik
4 ek. vaj vagy margarin
1 cs. metélőpetrezselyem
15 dkg erdélyi szalonna
só, őrölt bors
Elkészítésének módja:
A krumplik héját megmossuk majd egy megfelelő méretű fazékba, helyezzük azokat és felöntjük hideg vízzel. A víz a krumplik teteje fölé érjen legalább fél tenyérrel. Egy evőkanál sóval megszórjuk és fedő alatt, addig főzzük, míg nem villával könnyen át tudjuk szúrni. Túlfőzni nem szabad, mert nem lehet majd szeletelni.
A megfőtt krumplit hidegvízben lehűtjük majd a héjától megtisztítva, egyenlő vastag (kb. 1 cm) szeletekre felkarikázzuk.
Közben az erdélyi szalonnát kb,
1x1 cm-es kockákra felaprózzuk és a vajon serpenyőben, pirosra pirítjuk. A vajas pirított szalonnadarabokra ráöntjük óvatosan a krumpli karikákat, megszórjuk a vágott metélőhagyma zöldjével, kevés őrölt borssal és rázogatva aranybarmára sütjük.
Ne keverjük, mert a krumpli karikák összetörnek!
Ízlés szerint sózzuk, melegen tálaljuk. Reszelt sajttal csodálatos étel.
Száraz magyar vörösbor illik hozzá.
--------------------------------------------------------------------------------
Vajban tört krumpli
Hozzávalók:
125 dkg ellakrumpli (fehérhéjú krumpli)
10 dkg vaj vagy margarin
2 dl tej
2 dl tejföl
só, őrölt fehérbors,
1 db reszelt szerecsendió
Elkészítésének módja:
Nagyjából egyforma nagyságú krumplikat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk és azonnal egy megfelelő méretű fazékban, hidegvízben fedő alatt feltesszük főni. Lefedés előtt egy fél marék sóval megszórjuk.
Amíg a krumpli fő, 5dk vajat kevés fűszerrel összekeverünk, és hűvös helyre félretesszük. A tejet, tejfölt, sót, borsot, szerecsendiót összefőzzük, de nem hagyjuk felforrni.
A maradék vajat közben egy másik edényben megolvasszuk és erre a
megfőtt krumplit, levét leöntve, még forrón, krumplinyomón rátörjük.
Az előzőleg összefőzött tej-tejföl-fűszer keveréket melegen, a tört krumplira öntjük.
Hozzáadjuk a fűszeres hideg vajat, és fakanállal az egészet habosra kikeverjük. Melegen tálaljuk, csak frissen jó. Gőz fölött rövid ideig eltartható.
Ha szép sárga színű tört krumplit akarunk akkor egy tojás sárgáját és annak felvert fehérjét is, keverjük hozzá.
--------------------------------------------------------------------------------
Olajban sült szalma krumpli
Hozzávalók:
120 dk rózsakrumpli
5 dl napraforgó olaj
só
Elkészítésének módja:
A meghámozott krumplikat hideg vízben megmossuk s feldarabolásáig, hideg víz alatt tároljuk.
A nagyjából egyforma méretű krumplikat szalma krumpli nyomón átpréseljük (kb. 1x1 cm).
Egy másik edényben kb 2 liter vizet egy marék sóval felforralunk és ezzel a lével a krumpli csíkokat, leforrázzuk.
Tiszta konyharuhára szedjük, pár percig hagyjuk, hogy a víztől lecsepegjen, majd a serpenyőben felforrósított olajban, két-három adagban arany barnára sütjük. A megsült krumplikat papírkendővel bélelt tálra szedjük, olajtól leszikkasszuk, sóval meghintjük, és azzal összekeverjük. Melegen tálalva, majonézzel, paradicsommártással kitűnő csemege. Jó habos magyar világos sör illik hozzá.
--------------------------------------------------------------------------------
Zelleres burgonyasaláta hagymásan
Hozzávalók:
40 dkg zeller
40 dkg rózsa krumpli
1 kk. fekete bors
l kk. őrölt fehérbors
1,5 dl borecet vagy bármilyen étkezési ecet
1 fej (minimum 10 dkg) vöröshagyma
2 ek. olíva olaj, vagy étolaj
só, cukor, ízlés szerint
Elkészítésének módja:
A nagyjából egyforma nagyságú krumplikat hideg víz alatt megmossuk és enyhén sós vízben, héjában fedő alatt majdnem készre főzzük.
Közben 4 dl vizet összekeverjük ecettel, ízesítjük sóval, cukorral, borssal és lassú tűzön forráspontig melegítjük. Ebbe a lébe a meghámozott zeller gumókat ropogósra főzzük.
Ügyeljünk arra, hogy a gumók ne főjenek túl, ezt villa beleszúrásával főzés közben gyakran ellenőrizzük!
A megfőtt zellereket és a levétől leöntött és héjától megtisztított krumplikat egyenletes vastagságú (kb. 5 mm) szeletekre karikázzuk.
A megtisztított vöröshagymát ugyanígy felszeleteljük és a még forró krumpli és zeller karikákkal összekeverve a meleg ecetes cukros sós lébe, beleforgatjuk. Tetejét őrölt borssal megszórjuk, és levében hagyjuk kihűlni. Hideg helyen tároljuk. Másnap a legfinomabb, jól tárolható, egy hét múlva is fogyasztható.
Önmagában is laktató étel, de hideg sültekhez a legfinomabb.
--------------------------------------------------------------------------------
Krumplileves laska gombával
Hozzávalók:
40 dk rózsa krumpli
1,5 l marhahúsleves lé (lehet kockából is)
2 ek. vaj, vagy margarin
1 fej hagyma, /közepes nagyságú/
20 dkg laska gomba
1 kiskanál ecet
3 dk sima liszt
só, bors, ízlés szerint
1 evőkanál majoránna
Elkészítésének módja:
Forró vajban vagy margarinban arany sárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Liszttel meghintjük, egy kicsit átpirítjuk s a marhahús leves lével, felöntjük. Hozzáadjuk a megtisztított és egyenlő nagyságú darabokra vágott krumplit és a megmosott, felszeletelt gombát. Majoránnával, sóval, borssal fűszerezzük.
Kb. 30 percig főzzük. Amikor megfőtt kávéskanálnyi ecettel ízesítjük. Aki kedveli, tejföllel gazdagíthatja. Rozskenyérrel tálaljuk. Másnapos gyomorra is nyugtató étek.
--------------------------------------------------------------------------------
Praktikus főzési tanácsok
A nyers hámozott krumpli nem barnul, ha egy szelet kenyeret teszünk abba a vízbe, amelybe áztatjuk.
Mindig sós vízbe tegyük fel főni a krumplit, így kevésbé fő szét. Ez a szabály héjas krumplira is vonatkozik.
A krumpli főzését soha ne hagyjuk félbe, mert hiába folytatjuk, később már nem puhul meg, csak megkövesedik.
Megráncosodott krumpli ismét friss és kemény lesz, ha főzés előtt néhány órára hideg vízbe áztatjuk.
Amikor héjában sült krumplit készítünk, a héját mindig szurkáljuk meg villával, mert így a közepét is gyorsabban átjárja a meleg és nem fog szét durranni.
A megmaradt kihűlt főtt krumplit, ha forró zsírban átsütjük, újból friss köretet kapunk.
Jó étvágyat! (forrás: www.lakberendezes.hu)