MAJORÁNNÁS TÉSZTA
Hozzávalók:
1/2 kg hosszúmetélt,
1/2 kg marhafelsál,
1/2 zacskó átszitált majoránna,
1 kanál ételízesítő, bors,
2 dl tejföl
Elkészítése:
A húst egészen pici, apró kockákra vágom, forró olajon fehéredésig pirítom, kis borssal, ételízesítővel megszórom, kevés vízzel megpárolom, amíg meg nem puhul. Zsírjára sütöm és a fél zacskó majoránnát, és a tejfölt hozzákeverem, majd a főtt tésztával elkeverem. Nagyon finom székely étel a nagymamámtól.
GRÍZPUDING
Hozzávalók:
3/4 l tej,
pici só,
10 dkg cukor,
10 dkg gríz
Öntethez:
8 tojás sárgája,
10 dkg cukor,
1 tasak vaníliás cukor,
5 dkg kakaó,
1 ek. liszt,
1 liter tej
Elkészítése:
A tejben a sóval és a cukorral megfőzöm a grízt, belekeverem a mazsolát, a reszelt citrom és narancshéjat, és ha kihűlt óvatosan belekeverem a jó keményre felvert tojáshabot. Ezután kivizezett, gömbölyű tálba öntöm, és ebben hagyom kihűlni.
Öntet:
A tojások sárgáját kikeverem a cukorral, a vaníliás cukorral, a kakaóval és 1 ek. liszttel, felöntöm egy kis tejjel, majd beleöntöm az előzőleg meglangyosított 1 liter tejbe, és gőz fölött, vagy nagyon óvatosan, lassú tűzön habverővel állandóan kevergetve, sűrűre főzöm. Kihűlve ráöntöm a grízre, melyet előzőleg kifordítottam a kivizezett tálból, majd hűtőbe teszem pár órára. Kevésbé takarékos, de különlegesen finom!
A recepteket beküldte: Faludiné Glasz Klára - köszönjük!