HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Konyhafelszerelés > Süssünk, süssünk valamit...

t: 2906

Süssünk, süssünk valamit...

A sikeres süteménysütéshez nem feltétlenül szükséges rafinált eszköztár. Mivel a konyha mérete idővel - a felszerelés gyarapodásával egyenes arányban - mindig kisebbnek bizonyul az ideálisnál, érdemes átgondolnunk, mi az, ami számunkra valóban nélkülözhetetlen, attól függően: milyen süteményeket kedvelnek családtagjaink, barátaink, és persze mit szeretünk mi magunk.

Kenőtollal vagy ecsettel

A készítendő finomság alapanyagainak méréséhez mindenesetre jól jöhet egy konyhai mérleg, avagy nem árt tudni, hogy 1 csapott evőkanálnyi vaj, zsír körülbelül 2 dkg; 1 csapott evőkanálnyi liszt hozzávetőleg 1 dkg; 1 csapott evőkanálnyi só vagy cukor körülbelül 1,5 dkg; továbbá 1 csapott evőkanálnyi dara 1 dkg.

A pogácsák, sajtos rudak, linzerek, kekszek, mézeskalácsok elkészítéséhez nélkülözhetetlen egy gyúródeszka és egy sodrófa. Ám nagyon kicsi konyhákban megteszi akár egy szerényebb méretű fa rajztábla is; a sodrófa pedig címkéjétől megszabadított, tisztára mosott üvegpalackkal is helyettesíthető. Ugyancsak kapóra jöhet néhány eltérő méretű pogácsaszaggató, amelyek félhold vagy karikaformák kialakításához is beválnak (ámbár célunkat poharak segítségével is elérhetjük).

Karácsonyfa, illetve húsvéti barkaágak díszítéséhez, vagy egyszerűen csak játékos kedvünkben különböző formájú kis süteményeket készíthetünk, ha megfelelő süteményszaggatók állnak rendelkezésünkre. A házi sütemények felszínét gyakorta tojással kell bekenni; ehhez célszerű kenőtollat vagy konyhai ecsetet tartani. Ha a kenőeszközöket nem csupán egyszer szeretnénk használni, ne hagyjuk, hogy a tojássárgája rájuk száradjon!

Robotgép és papírtölcsér

A kevert tészták és a krémek kidolgozásához értelemszerűen keverőtál szükségeltetik; ez legyen mély és hibátlan felszínű (lehetőleg ne zománcos edényt válasszunk). Amennyiben többet is beszereztünk belőle, nem lesz gondunk kelesztőtálra, valamint habverőtálra, habüstre sem. Habverőt azért így is be kell szereznünk, ámbár a sportos megoldásokat kedvelők villa alkalmazásával is előállíthatnak tojás- vagy tejszínhabot - miáltal egyszersmind "előre ledolgozhatják" a desszertben rejlő kalóriákat.

A tészta keveréséhez - robotgéppel nem rendelkezők számára - remekül szolgálhat egy olcsón kapható, tiszta (pörköltfőzés és hasonló akciók során korábban nem használt), lapos fakanál - de manapság keverőkanalat vásárolni sem ördöngösség. A tésztába való citromhéj, csokoládé stb. előkészítéséhez adott esetben jól jöhet egy reszelő, valamint egy jó citrusfacsaró. Az olajos magvak, szemes fűszerek aprítását jelentősen meggyorsítja a robotgép vagy a daráló.
A piskótafélék, tortalapok készítésénél a liszt szitálását már semmiképp sem szabad megspórolni, mivel azonban a szita manapság már kevéssé kihasználható eszköz, megteszi helyette egy apró lyukú, nagyméretű szűrő is.

A süteményt, tortát díszítő habot, krémet vagy épp cukormázat habnyomóval formázhatjuk a kívánt módon; erre egyszer használatos papírtasakokkal ellátott készletek is megvásárolhatók (akinek jó a kézügyessége, esetleg egyszerű, házilagos kivitelű papírtölcsér, illetve levágott sarkú nejlonzacskó segítségével is boldogulhat).

A sütőformák ötletes megválasztásával nagyon mutatóssá tehetjük akár az egyszerűbb süteményeket is. A választék ma már messze túlmutat az őzgerinc-, szív- és kuglófformákon; ez ügyben érdemes körülnézni olykor még az interneten is!
Aprósüteményekhez, pogácsákhoz mindemellett egy-két sütőlapot is ajánlatos tartani. A hűtést igénylő túrótorták, pudingtorták, valamint a piskótalapok készítéséhez valóságos áldás a kapcsos sütőforma, amelynek oldalát egyetlen mozdulattal távolíthatjuk el, amint művünk elkészült.

"Leégés" ellen és a sütőedényből való könnyebb eltávolíthatóság érdekében használjunk sütőpapírt; és legyen otthon folpack fóliánk is a hideg krémes torták könnyebb kezelése érdekében.

Bólyi túrós lepény

Végül, de nem utolsósorban, ha nincs hangulatunk sem gyúrni, sem keleszteni, sem formázni, és mégis önálló produkcióval szeretnénk elkápráztatni a családot: süssünk bólyi túrós lepényt! 25 dkg rétesliszt, fél csomag sütőpor, 1 citrom lereszelt héja, 22 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 50 dkg tehéntúró, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tej és 2 egész tojás kell hozzá. A lisztet, cukrot, sütőport és a citromhéj felét, egy másik tálban a villával megtört tehéntúrót és a vaníliás cukrot, valamint a citromhéj maradékát keverjük össze. A vaj felével vastagon kenjünk ki egy mélyebb, közepes méretű tepsit, majd szórjuk bele egyenletesen a lisztes keverék felét. Erre szintén egyenletesen elterítve nyomkodjuk rá az ízesített túrót, a túróra pedig szórjuk rá a lisztes keverék megmaradt részét. A vaj másik felét csöpögtessük a tetejére, vagy apróbb darabkákban helyezzük el rajta. Habarjuk össze a tejet és a tojásokat, majd locsoljuk rá a tepsi tartalmára úgy, hogy azt teljesen ellepje. Előmelegített sütőben körülbelül 35 percig süssük.
Nem lehet megbánni! (forrás: www.konyhatippek.hu)2005.09.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok