HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Világkonyha > Ízről ízre - három kontinensen

t: 8898

Ízről ízre - három kontinensen

JAPÁN KONYHA

Japánban a főzés nem egyszerűen az ételek elkészítését jelenti, hanem valódi művészetet. Az egyik legfontosabb alapanyag a rizs, melyet leginkább üresen fogyasztanak, minden étkezéskor külön tálkából. Ha más ételekkel összekeverik, akkor már más elnevezéssel illetik.

A japán konyhaművészet jellemzője, hogy az ételek többsége szinte nyersen kerül az asztalra. Hitük szerint, ha az istenek azt akarták volna, hogy főve vagy sütve együnk valamit, akkor úgy teremtették volna meg. Ilyen nyers étel például a nálunk is jól ismert szusi, amely nyers halból vagy garnélarákból és enyhén pácolt rizsből áll.

A vacsora előtt elengedhetetlen legalább egy gyűszűnyi szaké elfogyasztása, mely nem más, mint felmelegített rizsbor. Sokféle kisebb adag étel a jellemző, melyek közül az alacsony asztalnál térdelők kedvükre válogathatnak. Minden étkezés szerves része a tea, olyannyira, hogy az éttermekben ingyen kínálják a vendégeknek.

KÍNAI KONYHA

Az utóbbi évtizedekben az egész világot meghódította a kínai konyha. Változatos, egészséges, ugyanakkor egyszerű, az ételek zöme gyorsan, akár néhány perc alatt elkészíthető (ha nem számoljuk az előkészületekkel, a hozzávalók apróra darabolásával eltöltött időt). A gasztronómiai hagyományok a kínai világszemléleten alapulnak, például a csípős-savanyú, az édes-savanyú ízek harmóniája a jin és jang szimbolikájára épül.

A zöldségfélék aránya jóval magasabb, zsiradékot egyáltalán, sót pedig nagyon keveset használnak. A kínaiak étrendjében első helyen természetesen a rizs áll, a második helyezett növény a szója. A húsok közül a csirke és a kacsa a legnépszerűbb. A csirke semleges íze sok variációs lehetőségre ad alkalmat, a híres pekingi kacsa pedig nem hiányozhat egyetlen rangos étterem étlapjáról sem.

A halak, rákok, békák és a kagylók szintén nagyon népszerűek. Sütve, főve, párolva és szárítva is készítik és különféle mártásokkal tálalják őket. A rizs mellett a különféle tésztákat is kedvelik, a metéltek, gőzölt cipócskák, töltött batyuk és tekercsek mindennaposak a kínaiaknál.

Az étkezéshez pálcikákat használnak, a mi evőeszközeink közül csak a kanalat használják leveseikhez. A fogásokat az európai szokásoktól eltérő sorrendben szolgálják fel.

Az italok közül a rizsből készült boron és pálinkán kívül a tea a legfontosabb.

INDIAI KONYHA

Az indiaiak igen szeretik a csípős ételeket. A fekete aranyat, a borsot a hús tartósítására és pácolására használják, de szinte minden ételben megtalálható. Ezenkívül előszerettel használják a kurkumát, a kardamommagot, a gyömbért, a mustármagot, a fahéjat, melyet húsok és rizsételek ízesítésére használnak. A szegfűszeget – a magyarokkal ellentétben – nemcsak édességekbe, de zöldséges currybe, rizses és húsos ételekbe is beleteszik. Állítólag fogbántalmakra is kiváló.

Indiában szinte az évszakok határozzák meg az étrendet. Télen általában burgonyát, sárgarépát, káposztát, paradicsomot, borsót főznek, nyáron padlizsánt, babot, a monszunesők idején főleg spenótot, uborkát és paprikát.

Igen sokféle tejterméket használnak, ilyen a joghurt, az aludttej, a sűrített tej, azaz a khoya, vagy az olvasztott vaj, azaz a ghee. Az étkezés elmaradhatatlan fogása a rizs, melyet változatos módon ízesítenek, pl. kókusszal, különféle fűszerekkel, zöldségekkel, mandulával, kesudióval vagy pisztáciával.

Számtalan elkészítési módját ismerik a halnak, a legelterjedtebb húsféle mégis a csirke. Nagyon kedveltek a darált birkahúsból készült ételek, a húsgombócok.

SPANYOL KONYHA

E nagy ország tájegységeinek lakói mind a saját ízeikre és specialitásaikra esküsznek. Legkevesebb tizenöt táj konyháját különböztethetjük meg. Valamelyest egységbe fogják a spanyol konyha ezerfelé futó szálait az állandóan felbukkanó alapanyagok és fűszerek. Ilyenek például a zsiradékok, melyek közül a spanyolok szinte kizárólag disznózsírt vagy olívaolajat használnak sütésre-főzésre.

Kifejezetten spanyol jellegzetesség a mandula használata, melyet szinte mindenféle ételbe tesznek. A fokhagyma szintén karakteres résztvevője a spanyol ételeknek. A spanyolok különösen büszkék a fokhagymalevesükre, melynek majd két tucat elkészítését ismerik.

A zöldségek közül a padlizsán, a zöldpaprika és az olívabogyó a legnépszerűbb, sütve, párolva és főleg nyersen jelennek meg a különféle receptekben. Ha igazán spanyolosan szeretnénk fűszerezni ételeinket, érdemes beszerezni sáfrányt, ánizst és fahéjat, mely utóbbit húsok, kolbászok ízesítésére is használják.

A húskészítmények tekintetében a legkülönlegesebb és kifejezetten spanyol alapanyag az ún. hegyi sonka, vagy ahogyan arrafelé nevezik: jamón serrano. Ha a spanyol konyháról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a gazpachóról és a paelláról. A gazpacho sűrű, különféle zöldségekből főzött leves, jéghidegen, pirított zsemlekockával tálalják. A paella nem más, mint rizs rengeteg zöldséggel, tengergyümölcseivel vagy hússal és fűszerekkel.

Hispánia napos lejtőin teremnek azok a szőlőfürtök, melyekből a világszerte híres borokat készítik.

MAROKKÓI KONYHA

A beduinok elsősorban tejet, sajtot, kecske- és birkahúsból készült nyársonsülteket esznek. Az általunk is ismert, legnépszerűbb ételek a fezi sült kolbászka, a csirke tagine birsalmával, vagy a marokkói nemzeti étel, a kuszkusz.

A kuszkusz búzából őrölt dara, amelyet vízzel és liszttel szórnak be, és a kezükkel addig formálják, amíg a daraszemcséket finom lisztréteg vonja be. Marokkóban nem pirítják, hanem lassan párolják az ételt. Hasonló módszerrel készítik a világszerte kedvelt különböző gőzölt csirkéket, enyhén fűszerezve és megtöltve.

Az ataif, a híres marokkó palacsinta, melyet kétféleképpen készíthetünk, sóval vagy cukorral. Ha sóval készítjük, akkor előételként spenótos, darált húsos vagy gombás töltettel tálalhatjuk. Aki az eredeti keleti édességet kedveli, ataif szirupba vagy olvasztott mézbe mártsa az édes palacsintát. Készíthetjük még különböző nyers vagy párolt gyümölcsökkel úgy, mint a rakott palacsintát, tejszínhabbal és pirított mogyoróval beszórva a tetejét.

Marokkóban a zöld tea készítésének és fogyasztásának régi hagyományai vannak, ma már szinte művészetté fejlődött. Mind a zajos bazárokban, mind otthon elmaradhatatlan a díszes, cizellált ezüst- vagy rézkancsóban felszolgált illatos, zöld mentatea, amit színes üvegpoharakból nagy élvezettel fogyasztanak.
(forrás: Hölgyvilág Terasz)

2005.03.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
JAPÁN KONYHA
Savanyú leves
Hozzávalók - 4 személyre:
- 3 dkg üvegtészta, 8 szárított gomba, 1 gerezd fokhagyma, gyömbér, 1 sárgarépa, 1 poréhagyma, 7,5 dl zöldségleves, egy doboz kukorica, fél teáskanál chili, 4-5 ek szójaszósz, 2-3 ek fehérborecet, 1 ek olaj
Elkészítés:
- Az üvegtésztát és a szárított gombát forró vízbe áztatjuk. A fokhagymát, gyömbért átpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a gombát, a sárgarépát és a póréhagymát, folyamatos keverés mellett 1-2 percig sütjük. Hozzáadjuk a zöldséglevest, kukoricát és chilit. A tésztát lecsepegtetjük, a levesben felforraljuk. Szójaszósszal és ecettel ízesítve tálaljuk.
JAPÁN KONYHA Savanyú leves Hozzávalók - 4 személyre: - 3 dkg üvegtészta, 8 szárított gomba, 1 gerezd fokhagyma, gyömbér, 1 sárgarépa, 1 poréhagyma, 7,5 dl zöldségleves, egy doboz kukorica, fél teáskanál chili, 4-5 ek szójaszósz, 2-3 ek fehérborecet, 1 ek olaj Elkészítés: - Az üvegtésztát és a szárított gombát forró vízbe áztatjuk. A fokhagymát, gyömbért átpirítjuk az olajban. Hozzáadjuk a gombát, a sárgarépát és a póréhagymát, folyamatos keverés mellett 1-2 percig sütjük. Hozzáadjuk a zöldséglevest, kukoricát és chilit. A tésztát lecsepegtetjük, a levesben felforraljuk. Szójaszósszal és ecettel ízesítve tálaljuk.
KÍNAI KONYHA
Serpenyős marhahús
Hozzávalók - 2 személyre:
- 1 kk tamarindkrém, 3 ek víz, 2 ek szójaszósz, 2kk szezámolaj, 1ek rizsbor, 10 dkg rizslisztből készült metélt, 1 ek napraforgóolaj, 25 dkg sovány marhafartő, 8 dkg vöröshagyma, 2 kk citromfű, 1 friss chilipaprika, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg hüvelyes cukorborsó, 6 bébikukorica, 10 dkg friss kegomba
Elkészítés:
- A tamarindkrémre öntsünk forró vizet, és hagyjuk ázni 10 percig. Keverjük hozzá a szójaszószt, a szezámolajat és a rizsbort. Amíg a tamarind ázik, a rizslisztből gyúrt metéltet áztassuk forró vízben 4 percig. A napraforgóolajban süssük meg a marhahúst. Dobjuk a hagymát, a citromfüvet, a chilipaprikát és a fokhagymát a wokba, és süssük kevergetve 1 percig. Tegyük bele a cukorborsót, a kukoricát és a gombát, és kevergetve süssük még két percig. Tegyük vissza a húst a wokba. Adjuk hozzá a tamarindos folyadékot, a metéltet és kb. 1 percig kevergetve hagyjuk átmelegedni.
KÍNAI KONYHA Serpenyős marhahús Hozzávalók - 2 személyre: - 1 kk tamarindkrém, 3 ek víz, 2 ek szójaszósz, 2kk szezámolaj, 1ek rizsbor, 10 dkg rizslisztből készült metélt, 1 ek napraforgóolaj, 25 dkg sovány marhafartő, 8 dkg vöröshagyma, 2 kk citromfű, 1 friss chilipaprika, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg hüvelyes cukorborsó, 6 bébikukorica, 10 dkg friss kegomba Elkészítés: - A tamarindkrémre öntsünk forró vizet, és hagyjuk ázni 10 percig. Keverjük hozzá a szójaszószt, a szezámolajat és a rizsbort. Amíg a tamarind ázik, a rizslisztből gyúrt metéltet áztassuk forró vízben 4 percig. A napraforgóolajban süssük meg a marhahúst. Dobjuk a hagymát, a citromfüvet, a chilipaprikát és a fokhagymát a wokba, és süssük kevergetve 1 percig. Tegyük bele a cukorborsót, a kukoricát és a gombát, és kevergetve süssük még két percig. Tegyük vissza a húst a wokba. Adjuk hozzá a tamarindos folyadékot, a metéltet és kb. 1 percig kevergetve hagyjuk átmelegedni.
INDIAI KONYHA
Naan kenyér lencsekaviárral
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 naan kenyér
A lencsekaviárhoz:
- 3,5 dl zsírszegény natúrjoghurt, 2 gerezd fokhagyma, 35 dkg lencsekonzerv, 1/2 uborka apróra vágva, 1 ek friss menta, 1/4 kk őrölt kömény, 1 csipet currypor, 1/2 citrom leve, 2 ek olivaolaj, só és cayenne-bors
Elkészítés:
- Keverjük össze a lencsekaviár hozzávalóit, és ízesítsük sóval, cayenne-i borssal ízlés szerint. Hintsük meg a naan kenyeret vízzel, majd tegyük a grillsütőbe vagy a sütőbe, és pirítsuk mindkét oldalukon 1-1 percig. Osszuk el a lencsekaviárt a meleg kenyereken. Szórjunk rá friss mentát, koriandert, répareszeléket. Tálaljuk azonnal, kínáljunk hozzá savanyúságot.
INDIAI KONYHA Naan kenyér lencsekaviárral Hozzávalók 4 személyre: - 4 naan kenyér A lencsekaviárhoz: - 3,5 dl zsírszegény natúrjoghurt, 2 gerezd fokhagyma, 35 dkg lencsekonzerv, 1/2 uborka apróra vágva, 1 ek friss menta, 1/4 kk őrölt kömény, 1 csipet currypor, 1/2 citrom leve, 2 ek olivaolaj, só és cayenne-bors Elkészítés: - Keverjük össze a lencsekaviár hozzávalóit, és ízesítsük sóval, cayenne-i borssal ízlés szerint. Hintsük meg a naan kenyeret vízzel, majd tegyük a grillsütőbe vagy a sütőbe, és pirítsuk mindkét oldalukon 1-1 percig. Osszuk el a lencsekaviárt a meleg kenyereken. Szórjunk rá friss mentát, koriandert, répareszeléket. Tálaljuk azonnal, kínáljunk hozzá savanyúságot.
SPANYOL KONYHA
Babos sonka
Hozzávalók:
- 25 dkg makaróni, 17 dkg bab, 2 tk olivaolaj, 2 dkg vaj, újhagyma, 2 ek főzőtejszín, 2 ek mustár, 22 dkg sonka, 1 vörös-, fehérbab-konzerv
Elkészítés:
- A tésztát megfőzzük. Az újhagymát megpirítjuk a zsiradékon. A tejszínt összekeverjük a mustárral, citromhéjjal, majd a sonkával és a kétféle babbal a tésztához adjuk. Főzzük, fűszerezzük. Majd hozzáadjuk a tészához.
SPANYOL KONYHA Babos sonka Hozzávalók: - 25 dkg makaróni, 17 dkg bab, 2 tk olivaolaj, 2 dkg vaj, újhagyma, 2 ek főzőtejszín, 2 ek mustár, 22 dkg sonka, 1 vörös-, fehérbab-konzerv Elkészítés: - A tésztát megfőzzük. Az újhagymát megpirítjuk a zsiradékon. A tejszínt összekeverjük a mustárral, citromhéjjal, majd a sonkával és a kétféle babbal a tésztához adjuk. Főzzük, fűszerezzük. Majd hozzáadjuk a tészához.
MAROKKÓI KONYHA
Sütőtök vajbabbal - kép nincs hozzá
Hozzávalók - 4 személyre:
- 6 dl forrásban lévő víz, 1 zöldségleveskocka, 1/2 kk kurkuma, 1/2 kk koriander, csipetnyi őrölt kömény, 20 dkg póréhagyma, 22 dkg paszternák, 60 dkg sütőtök, 40 dkg cukkíni, 1 paprika, 10 dkg aszalt sárgabarack, 1 vajbab konzerv, só és feketebors, fenyőmag
Elkészítés:
- A forró vízben oldjuk fel a leveskockát. Szórjuk bele a kurkumát, az őrölt koriandert és a köményt, majd alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a póréhagymát, a paszternákot és forraljuk fel. Mérsékeljük a hőfokot és főzzük a zöldségeket fedő alatt kb. 5 percig. Adagoljuk hozzá a sütőtököt, a cukkínit és a paprikát, majd forraljuk fel ismét. Keverjük bele a sárgabarackot, valamint a vajbabot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Állítsuk alacsonyra a hőfokot, és főzzük puhára a zöldségeket. Mialatt a zöldségek főnek, állandó keverés mellett, mérsékelt hőmérsékleten pirítsuk meg a fenyőmagot. Vágjuk össze durvára. Tálaljuk a kész ételt. Szórjuk meg az összevágott fenyőmaggal, petrezselyemmel vagy korianderrel.
MAROKKÓI KONYHA Sütőtök vajbabbal - kép nincs hozzá Hozzávalók - 4 személyre: - 6 dl forrásban lévő víz, 1 zöldségleveskocka, 1/2 kk kurkuma, 1/2 kk koriander, csipetnyi őrölt kömény, 20 dkg póréhagyma, 22 dkg paszternák, 60 dkg sütőtök, 40 dkg cukkíni, 1 paprika, 10 dkg aszalt sárgabarack, 1 vajbab konzerv, só és feketebors, fenyőmag Elkészítés: - A forró vízben oldjuk fel a leveskockát. Szórjuk bele a kurkumát, az őrölt koriandert és a köményt, majd alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a póréhagymát, a paszternákot és forraljuk fel. Mérsékeljük a hőfokot és főzzük a zöldségeket fedő alatt kb. 5 percig. Adagoljuk hozzá a sütőtököt, a cukkínit és a paprikát, majd forraljuk fel ismét. Keverjük bele a sárgabarackot, valamint a vajbabot. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Állítsuk alacsonyra a hőfokot, és főzzük puhára a zöldségeket. Mialatt a zöldségek főnek, állandó keverés mellett, mérsékelt hőmérsékleten pirítsuk meg a fenyőmagot. Vágjuk össze durvára. Tálaljuk a kész ételt. Szórjuk meg az összevágott fenyőmaggal, petrezselyemmel vagy korianderrel.

Legfrissebb magazinok