Hozzávalók:
6-8 személyre
1 kisebb csirke
250 g sertéshús
250 g tisztított tengeri kagyló
300 g tengeri hal (zsírosabb)
100 g füstölt sonka
150 g füstölt kolbász
400 g rizs
300 g vegyeszöldség
200 g zöldborsó és zöldbab
2 fej vöröshagyma
3-4 gerizd fokhagyma
2 nagyobb paprika
2 nagyobb hámozott paradicsom
1 dl olívaolaj
zöldségzöldje
sáfrány
só
bors
citrom (díszítésnek)
Élkészítés:
A csirkét kevés vízben a vegyes zöldséggel megfőzzük, leszűrjük a levét félretesszük. Feldaraboljuk. A kagylót megfőzzük és a leszűrt levét félretesszük.
Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra szeletelt paradicsomot és a zöldborsót és zöldbabot félig megdinszteljük.
Másik edényben röviden megpirítjuk a kockára vágott sertéshúst, sonkát, halat és a szeletelt kolbászt.
A paélyát amit magam készítetettem el egy speciális edényben készült, amit a spanyolok használnak és fedele is van, a képen látható, (már fedél nélkül).
Megoldható: ovális tepsiben vagy hasonló edényben, amit esetleg alufóliával is lefedhetünk.
Ebben az edényben a maradék olajon üvegesre pirítjuk a rizst, megszórjuk egy kis sáfránnyal és hozzáadunk mindent.
Fűszerezzük, óvatossan összekeverjük, a kagylót és a kockára szeletelt paprikát a tetejére tesszük és megszórjuk zöldségzöldjével.
Felöntjük a kagylólével és a csirkelével, méghozzá pontossan dupla mennyiséggel mint a rizs.
Lefedve először erősebb tűzön, majd gyengébb tűzön 20-30 percig dinszteljük.
Levesszűk a tűzről és erőssen lefedve hagyjuk 10 percet pihenni.
Citromszeletekkel díszítjük és melegen tálaljuk.
Megéri a fáradságot.
A receptet beküldte Tikvicki Iván Szabadkáról, köszönet érte.