HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Fogamzásgátlás > Az abortuszon spórolna a brit egészségügy

t: 4859

Az abortuszon spórolna a brit egészségügy

Ha a brit nők könnyebben hozzájutnának a fogamzásgátló eszközökhöz és ha kevesebb időt kellene várniuk a terhesség megszakításra, az ország egészségügyi ágazata 15 év leforgása alatt 1 milliárd fontot takaríthatna meg - vélik családtervező szervezetek.

A tablettánál van jobb
Csak a szülészeti osztályok évente 33 millió fontot takaríthatnának meg, ha több nő a tabletta helyett olyan, sokkal biztonságosabb fogamzásgátló módszert választana, mint a hormon injekció, vagy a terhességet megakadályozó hormont méhen belül kibocsátó rendszer - véli a brit Családtervezési Egyesület (FPA). Ez az összeg 15 évre számítva 500 millió font megtakarítást jelent. Az FPA szerint a hormoninjekció sokkal biztonságosabb módszer, mint a tabletta - amit a nők folyamatosan elfelejtenek bevenni -, ráadásul öt éven át kifejti hatását.

Legtöbb az óvszer
A statisztikai adatok szerint Nagy-Britanniában 2003-ban a nemzőképes nők egynegyede tablettát szedett a fogamzás megelőzésére, a párok 23 százaléka óvszerrel védekezik, 4 százalékuk használt hormoninjekciót vagy más, hosszú távú megelőző eszközt. Az FPA becslése szerint a hosszú távú fogamzásgátló eszközök aránya 17 százalékra növelhető. A szervezet szerint, ha az abortuszt igénylők várakozási idejét 10 nappal csökkenteni tudnák, akkor több nőn lehetne végrehajtani a korai orvosi terhesség-megszakítást vagy az altatás alatti sebészeti abortuszt. Mind a két terhesség-megszakító módszer olcsóbb és egyszerűbb, mint a későbbi abortuszok, és ez évi 30 millió font megtakarítást eredményezhet, ugyanakkor 29 százalékkal csökkenne a 10. hét utáni abortuszok száma.A múlt héten napvilágot látott adatok szerint Angliában és Wales-ben tavaly rekordszámú abortuszt hajtottak végre, összesen 185 400-at - ami 2,1 százalékos növekedés a 2003-as 181.600 terhesség megszakításhoz képest.

(velvet)

2005.08.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok