Vajdasági fazék
Hozzávalók:
1 kg borjú vagy üszőhús
70 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa
10 dkg zöldség
25 dkg zöldbab
25 dkg hagyma
3 dkg fokhagyma
25 dkg zöldpaprika
25 dkg padlidzsán (kékparadicsom)
40 dkg paradicsom
2 dl száraz fehérbor
só
szemesbors
csípős törött pirospaprika
2-3 szegfűszeg
Elkészítés:
A húst és a zöldségféléket közepes kockákra felszeleteljük, ízlés szerint sózzuk,
megszórjuk a csípős paprikával, szemesborsal, hozzáadjuk a bort és a szegfűszeget.
Óvatossan összekeverjük, Belerakjuk egy agyagedénybe, majd 2-3 dl hidegvízzel felöntjük, felforraljuk és lefedjük pergamentpapirral (jól körülkötjük). Lassú tűzön kb. 30 percig pároljuk, majd a sütőben lefedve (a hústól függően) lassú tűzön 2-3 órat sütjük.
Az utolsó 30 percben, hogy a felesleges lé elforrjon, erősebb tűzön fedő nélkül sütjük.
Ha lehtséges kis agyagtálakban szolgáljuk fel. Meleg lepényt, vagy vajon pirított kenyeret, (esetleg juhtarhót) is adunk hozzá.
A receptet beküldte Tikvicki Iván Szabadkáról, köszönet érte.