Alapkések
• A sima pengéjûek szálasodás mentes, sima felületet hagynak maguk után. Ideálisak a keményebb zöldségfélék, húsok, gyümölcsök vágására, szeletelésére, de remek hámozók is egyúttal.
• A fûrészes pengével könnyû a puha húsú, ám kemény héjú zöldségfélék, gyümölcsök, például a paradicsom szeletelése, darabolása.
• A speciális formájú, hullámosan fogazott penge az élelmiszerrel csak a hullámok hegyén érintkezik, leginkább kenyérszeletelésre ajánlott.
• A csak hullámos pengéjû kés érdekessége, hogy élének mindkét oldala hullámos csiszolású. Ennek okán leheletvékony szeletek, például sonka vagy omlós tészták, piskóták vágására alkalmas.
A speciálisak
• Az ívelt, szabja alakúak a zöldségek, gyümölcsök hámozását könnyítik meg, emellett garnírozáshoz, díszítéshez is kiválóak.
• A rövid, erõs pengéjû zöldséges kés a zöldségek, gyümölcsök hámozására, darabolására nagyszerûen megfelel.
• A hegyes, éles pengéjûek a sovány hús spékelésétõl a zöldséghámozásig sokoldalúan használhatók.
• A villás hegyû, fûrész fogazatúakkal amellett, hogy a kemény héjú, ám puha húsú zöldségek, gyümölcsök remekül szeletelhetõk, a szeletek a villás heggyel könnyedén tálalhatók is.
• Az erõsen hullámozott pengéjû kések a zöldségek, gyümölcsök, sajtok stb. dekoratív szeleteléséhez alkalmasak.
• A nagyon keskeny, rendkívül hajlékony pengéjûek a csontozást segítik.
• Az igen hajlékony, lekerekített hegyû és oldalú, széles pengék omlettek, palacsinták fordítására, valamint lágy tészták, krémek simítására használatosak.
(forrás: Lakáskultúra)