HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Fogamzásgátlás > Bőrre fújható fogamzásgátló

t: 6363

Bőrre fújható fogamzásgátló

Az eddigi kutatási eredmények alapján a szakemberek remélik, hogy a különféle hatóanyagok kombinációjából összeállított fogamzásgátló szer kiállja a klinikai próbákat - nyilatkozta az amerikai székhelyű Population Council nevű non-profit szervezet, amely részt vesz a tesztelésben.

A permet napi használatával ún. nesztoron, egy szintetikus női nemi hormon kerül a szervezetbe, amit pirula formájában nem lehet bevenni, mivel még azelőtt lebomlana, hogy a véráramba kerülne.

Korábbi próbák során már bebizonyosodott, hogy a nesztoron bőrre kenhető gél, illetve bőr alá beültetett implantátum révén biztonságosan és hatékonyan fejti ki hatását - mutatott rá dr. Ian Fraser, a Sydneyi Egyetem gyógyszerész-kutatója. Ennek ellenére a két említett módszerhez képest a spray-nek akadhatnak előnyei. Így például a géllel ellentétben azonnal felszívódik a bőrben, s nem áll fönn az a veszély, hogy mosdás közben lemosódik, mielőtt kifejthetné hatását.

"A permet mint fogamzásgátló megoldás kiválóan hangzik, hiszen nagyon egyszerűen alkalmazható" - véli dr. Louis Salamonsen, a melbourne-i Prince Henry Institute of Medical Research fogamzásgátló-kutatóprogramjának résztvevője. "Az egyetlen hátránya az implantátummal szemben, hogy a nőknek (a tabletta bevételéhez hasonlóan) ezt is észben kell tartaniuk."

Előnyök

A bőrre permetezés nagy előnye, hogy az ily módon a szervezetbe juttatott hormon megreked a bőr alsó rétegeiben, és onnan lassan, fokozatosan kerül be a véráramba, ellentétben a tablettával, amely egy hirtelen hormonális csúcsot, majd gyors csökkenést produkál. Mindez nem jelent kevesebbet, mint hogy a hormonból kisebb mennyiség is elég lehet a spray esetében, ezért kevesebb mellékhatással kell számolni. További előnye, hogy a szer a nap során bármikor alkalmazható, szemben a jelenleg forgalomban lévő tablettákkal.

A nesztoron-permet a szoptatós anyáknak is újdonságot nyújthat: már gyermekük anyatejjel való táplálása alatt is alkalmazhatják a fogamzásgátlás e módját, mivel az anyatejbe jutott nesztoron a gyermek tápcsatornájában lebomlik.

"A fogamzásgátló módszerek kutatása nem másról szól, mint hogy új és új lehetőségeket nyújtsanak a nők számára" - foglalja össze dr. Fraser. "Minden módszernek, szernek megvan a maga előnye, ám egyesek számára a permet bizonyára kiváló megoldást nyújthat."

[origo]

2005.07.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok