HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Fogamzásgátlás > Sok nő elégedetlen fogamzásgátló módszerével

t: 6968

Sok nő elégedetlen fogamzásgátló módszerével

Aktív a magyar nők szexuális élete

Majdnem minden második nő hetente két-három alkalommal él szexuális életet. 20% ennél többször, heti 4-5 alkalommal vagy akár naponta is ágyba bújik kedvesével. Vannak persze kevésbé aktív párok is (34%), akik havonta néhány alkalommal szeretkeznek vagy még ennél is ritkábban. A felmérés eredményei tehát azt igazolják, hogy szinte minden nőnek - társával együtt - gondolnia kell a fogamzásgátlásra.

Fogamzásgátlás garancia nélkül

A kérdőívet kitöltő összes nő véleményére kíváncsiak voltak akkor, amikor megkérdezték, hogy mennyire tartják megbízhatónak jelenleg használt fogamzásgátlási módszerüket. Csupán a válaszadók fele tartja teljesen biztonságosnak a jelenleg alkalmazott védekezési formát.

Az életkor nem jelent gátat az újdonságok elfogadásában

A kutatásban részt vevők negyede szívesen próbálkozna új fogamzásgátlási módszerekkel. Egy részük nem tartja megbízhatónak jelenlegi módszerét, mások egyszerűen kíváncsiak a modern fogamzásgátlás általuk még nem ismert lehetőségeire. A felmérés adatai szerint a 30 év feletti korosztály teljesen nyitott az újdonságokra.

A nőgyógyász véleménye döntő

A válaszadók több mint fele (54%) a nőgyógyászával beszéli meg, hogy milyen módszert válasszon a fogamzás megelőzésére. Korcsoport szerinti megoszlásban ez leginkább a 30 év felettiekre jellemző. A fiatalabbak (25 év alatt) inkább barátnőjük véleményére hallgatnak, vagy a párjukkal beszélik meg, milyen eszközöket alkalmaznak. Minél komolyabb egy kapcsolat, annál jellemzőbb, hogy nőgyógyász által javasolt megoldást választanak a párok.
A válaszokból az is kiderült, hogy a nők partnerei általában nem kifogásolják az alkalmazott fogamzásgátlási módszert. Ha ez mégis megtörténik (6%), akkor ennek oka elsősorban az, hogy nem tartják biztonságosnak az adott módot (60%).

A kérdőívet kitöltők között legjellemzőbb fogamzásgátlási módszer a tabletta. 60% védekezik ilyen módon a nem kívánt terhesség ellen. Ezt követi az óvszer, a válaszadók 29 százaléka használja rendszeresen.
A választást jelentős mértékben meghatározza az iskolázottság, a kulturáltság. A felvilágosultabb hölgyek gyakrabban választják a modern fogamzásgátlási lehetőségeket (tapasz, hüvelygyűrű stb.).

A mobiltelefon figyelmeztet

A hüvelygyűrű pozitív fogadtatása annak köszönhető, hogy havi egyetlen alkalommal kell a védekezéssel foglalkozni, ez a szexuális életet biztonságossá és szabaddá teszi.


A tablettát szedők közel 40%-ánál előfordul, hogy elfelejti bevenni a pirulát. A hölgyek 51%-a "elfelejtette" ("nem tudom" választ adott), hogy elfelejtette-e valaha is bevenni a tablettáját.
Az "antibébi" tablettával védekező nőknek csupán 10 százaléka biztos abban, hogy még sosem felejtette el beszedni a gyógyszert. A nők több mint 80%-a igyekszik minden nap fix időpontban lenyelni a fogamzásgátlót, ebből 11% a mobiltelefonját állítja be figyelmeztetésül.
A pirulával védekezők 14 százalékának semmilyen módszere nincs arra, hogy ne felejtse el bevenni.
Jórészt a 30 év feletti, férjezett vagy élettársi kapcsolatban élő, városlakó, illetve budapesti, felsőfokú végzettséggel rendelkező nőkre jellemző, hogy rohanó életmódjuk eltereli figyelmüket a napi adagolástól.
A kutatásban részt vevő nők konkrétan megjelölték azokat az okokat, amelyek miatt kimarad a tabletta: legtöbben váratlan eseményt (49%) vagy a rohanó, stresszes életmódot (39%) említették.

Havonta csak egyszer

Azok a nők, akik minimálisra szeretnék szorítani a védekezéssel kapcsolatos teendőket, túlnyomórészt (39%) a helyileg alkalmazandó módszereket választanák. Közülük 20% védekezne a Magyarországon újdonságnak számító hüvelygyűrűvel, 19% pedig spirállal. A tabletta a második helyre szorult (35%), vélhetően azért, mert folyamatos odafigyelést igényel.
A válaszadók több mint fele (52%) szívesen kipróbálná az egyik legújabb fogamzásgátlási módszert, a hüvelygyűrűt, amely a tabletták biztonságát nyújtja úgy, hogy nem kell a mindennapi bevétel miatt aggódnunk. Egy teljes hónapon keresztül védettséget ad, és havonta egyetlenegyszer kell a nőknek saját maguknak a hüvelybe felhelyezniük.

A választás szabadsága

A fogamzásgátlási szokásokat vizsgáló internetes kutatás egyik legfontosabb eredményeként kiderült, a legtöbb nő orvosa tanácsa alapján határoz a védekezési mód kiválasztásában. Egyértelműen igazolódott, hogy a modern életvitel korszerű eszközöket igényel a születésszabályozásban is. A választás szabadságát, a helyes döntés biztonságát az adja, ha a szakorvosok segítségével egyre többen ismerkednek meg a terhességmegelőzés, a biztonságos védekezés legújabb módszereivel, hogy mindenki megtalálja az életvitelének leginkább megfelelő védekezési módot.

[origo]

2005.07.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok