HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ízesítés > Mártással bolondítsa!

t: 2343

Mártással bolondítsa!

A mártások ma sokkal kisebb szerepet játszanak konyhánkban, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Krúdy ételleírásaiban fő szerepet szán a húsok mellé tálalt mártásoknak. Tőlünk nyugatabbra ma is megbecsült fogás, hiszen teljesen más karaktert ad az egyszerű főtt vagy sült húsnak a húslé, vajas rántás vagy éppen paradicsom alapú szósz.
A mártás születését – mint annyi más gasztronómiai találmányt – a franciáknak köszönhetjük. Erről az első írásos feljegyzés a 12.századból maradt ránk. Ma világszerte a legnépszerűbb mártás a besamel, avagy tejmártás, mivel semleges íze miatt sokféle alapanyaggal: pl. sajttal és fűszerekkel variálható.

Sertéscomb mustáros mártásban

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet sertéscomb, 1 nagy fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín, 2 evőkanál magos mustár, 4 evőkanál olaj, fél csokor petrezselyem, só, bors

- A hússzeleteket kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk. Az olajat nagy serpenyőben megforrósítjuk, a combszeleteket mindkét oldalon 3-4 percig sütjük. A serpenyőből kivesszük és félretesszük.
- A visszamaradt zsiradékban 2-3 perc alatt üvegesre pároljuk a karikára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és további 1 percig pároljuk.
- Felöntjük a borral és kis lángon addig főzzük, amíg a lé a felére besűrűsödik. Ekkor felöntjük a tejszínnel és belekeverjük a magos mustárt. Összeforraljuk, majd visszatesszük a húst. További 5 percig főzzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Főtt tésztával vagy párolt rizzsel körítjük.

Borjúszelet citrommártásban

Hozzávalók 4 személyre: 8 kisebb, vékony szelet borjúcomb, 5 dkg liszt, 2 evőkanál citromlé, 1 kicsi citrom, 6 dkg vaj, 3 evőkanál olívaolaj, fél csokor petrezselyem, só, bors

- A hússzeleteket kiveregetjük, sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe forgatjuk. Az olajat és a vaj felét nagy serpenyőben megforrósítjuk, a combszeleteket mindkét oldalon 2-3 percig sütjük. A serpenyőből kivesszük és félretesszük.
- A visszamaradt zsiradékhoz hozzáadjuk a maradék vajat, a citromlevet és az apróra vágott petrezselymet. Kis lángon összemelegítjük. A mártásba visszatesszük a húst és összeforraljuk.
- Karikára vágott citrommal díszítjük. Sült burgonyával, párolt zöldséggel és salátával kínáljuk. (forrás: www.gyongy.hu)

2005.07.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok