HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Csináld magad! > MIT TEHETÜNK, HA PENÉSZES A FAL?

t: 34639

MIT TEHETÜNK, HA PENÉSZES A FAL?

A penész veszélyezteti egészségünket, élelmiszerüzemben ronthatja az elõállított termék minõségét és nem utolsó sorban esztétikailag is hátrányos. Semmiképp ne hagyjuk, hogy a kezdetben apró foltokban jelentkezõ penészgombák elszaporodjanak, egyre nagyobb területet borítsanak be. Próbáljuk meg kiküszöbölni a gombafertõzést kiváltó okot, s ha ez nem sikerül, akkor más tartós és megbízható megoldást kell keresni ellene. A penészgomba mindig olyan hideg fal – ez az épületet határoló külsõ fal – belsõ oldalán jelenik meg, ahol magas a páratartalom, csak rendszertelenül vagy egyáltalán nincs fûtés, páradús levegõjû helyiségek nyílnak arra, illetve ilyenek ablakai és ajtói körül. A lecsapódott pára benedvesíti a falat, és csak idõ kérdése a gombásodás megindulása, amint az a bemutatott fürdõszoba falán is látható. Mit lehet ilyen esetben tenni? Legelsõ feladat ilyenkor a fertõzött festékréteget eltávolítása. Ezt a munkát azonban legjobb a nyári hónapokra hagyni. A falfelület teljes kiszáradása, kiszárítása (1) után vakolatig le kell vakarni vagy kefélni (2, 3) a festéket, de ezzel együtt a meglazult vakolatrészeket is távolítsuk el. Minden további tennivalót elõzzön meg a sérült falrészek kijavítása. Kaphatók gombaölõ és penészgátló falfestékek, melyek oldószeres vagy vízzel hígítható kivitelben kerülnek forgalomba. A festékek alkalmasak régi, korábban már festett és újonnan vakolt falak festésére is. A festékréteg felhordása elõtt a felületet a használati útmutató szerint elõ kell készíteni. A már bepenészedett falat alaposan meg kell tisztítani, esetleg hypós vízzel le is lehet mosni.

Ha a kezelendõ felület glettelést is igényel, akkor mûgyanta- vagy cementkötésû anyagot használjunk. A teljesen száraz felületre a falfesték ecsettel vagy teddy hengerrel könnyen felkenhetõ. A gombaölõ festékek fémre nem alkalmazhatók. Az eredetileg fehér festékek igény szerint színezhetõk. A vízzel hígítható típusokhoz a kereskedelemben kapható színezõanyagok, az oldószeresekhez azonban csak a gyártó cégtõl származó színezõk használhatók. A gombaölõ festékek alkalmazásakor a munkavédelmi, a munkaegészségügyi és környezetvédelmi elõírásokat minden esetben maradéktalanul be kell tartani, ezért ezeket a tanácsokat minden festékesdobozon megtaláljuk. A gombaölõ és penészgátló festékek vegyszerboltban és építõanyag kereskedésben szerezhetõk be. A penészfoltok levakarása, a felület újrafestése csak tüneti kezelés, a baj orvoslásához a hideg falfelületek hõszigetelésére is szükség van, amire több lehetõség közül választhatunk.

Elõszobába a célnak leginkább a lambéria felel meg, ami alá 5 mm vastag, alufóliás polifoom szigetelõlemezt rögzítsünk fóliás oldalával a falra. A lambériát e réteg elé szereljük fel. Kitûnõ hõszigetelõ az olyan parafa, amit a tapétához hasonlóan lehet közvetlenül a falra felragasztani. A tekercsben kapható 2,5-3 mm-es réteg bõségesen elegendõ arra, hogy hideg felület ne alakulhasson ki. Egy bejárati ajtó körül véglegesen megszûnik a páralecsapódás és az ezzel járó penészfoltok sem jelentkeznek, ha azt pontosan összeillesztett, gondosan ragasztott parafa burkolattal látjuk el. Lehetõség szerint a mennyezetre is engedjünk keskeny csíkot a burkolatból. Figyelem! A parafához csak speciális ragasztót lehet használni, a tapétaragasztó alkalmatlan erre a célra. Ahol a helyiség méretei lehetõvé teszik, hogy néhány centiméterrel kisebb legyen a belsõ tér, a gipszkarton borítás nyújthat végleges megoldást az említett problémára.

A gipszkartonnal nem csak hõszigeteljük a falat, egyúttal hangszigetelése is javul, és az esetleges egyenetlenségi hibák is eltakarhatók. A gipszkarton lemezeket mind ragasztással, mind csavarozással fel lehet a falra erõsíteni. Mindkét esetben törekedjünk arra, hogy a fal és a lemezek között kis légrés keletkezzen. A ragasztóanyagot a lemezek középsõ részénél foltokban kenjük a falra (4), a hosszanti éleknél pedig csík alakban (sávokban). A lapokat azonnal illesszük helyükre (5). Jobb eredményt érhetünk el, ha a gipszkarton burkolólapokat elõzõleg a falra erõsített osztólécekre csavarozzuk. Az osztóléc lehet könnyûfém profilsín, de megfelel olyan széles gyalulatlan fenyõléc is, amire egymás mellé két tábla élét rögzíthetjük. A közökbe helyezzünk ásványi rost szigetelõanyagot (6), s csak azután borítsuk be a felületet (7). A lapok rögzítéséhez csak galvánréteggel bevont csavarokat használjunk, nehogy a páradús levegõ nedvességétõl a csavarok megrozsdásodjanak, s penész helyett rozsdafoltok csúfítsák el késõbb munkánkat. A gipszkartonnal befedett fal illesztési hibáit gletteléssel, csiszolással korrigálhatjuk. A felület ezután festhetõ, tapétázható, csempézhetõ, de biztosan nem fog többé penészedni még akkor sem, ha tartósan éri nedvesség.

2005.03.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok