A bazsalikom kellemes íze a leveleken található cellácskákban rejtőzik. Ezekben sokféle hatóanyag van, többek között anethol, estragol (mint a tárkonyban), eucalyptol, eugenol (mint a szegfűszegben és a szegfűborsban) és linalool. A bazsalikomból készült teát gyomorerősítőként, étvágygerjesztőként, köhögés csillapítására és vízhajtóként is fogyaszthatjuk. (forrás: Hölgyvilág Terasz)
A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
TENGERIHAL-FILÉ
Hozzávalók: 60 dkg sárgadinnye, 1/2 csomag retek, 2 piros paprika, 1 citrom leve és reszelt héja, 3 k. bazsalikom, só, cukor, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, bors, 60 dkg tengerihal-filé
Elkészítése:
- A dinnyét kettévágjuk, meghámozzuk, kiszedjük a magját, és a gyümölcshúst apró kockákra vágjuk. A retket megmossuk, megpucoljuk és szintén felkockázzuk. A paprikát mossuk meg és reszeljük le.
- A zöldségeket a citromlével öntsük le, majd keverjük össze a bazsalikommal. Sóval, cukorral ízesítsük.
- A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, a hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát törjük át.
- A tojást sóval, borssal verjük fel. A halfilét mossuk le, töröljük szárazra, vágjuk 4 szeletbe és forgassuk meg a tojásban. A hagymás keveréket osszuk el a halszeleteken. Forró olajban mindkét felét süssük ki. A zöldségkeverékkel fogyasszuk.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Tápérték adagonként: 270 kalória, 26 g fehérje, 9 g zsír, 16 g szénhidrát
ZÖLDSÉGLEVEL
Hozzávalók: 2 evőkanál bazsalikom, 15 dkg majonéz, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, só, bors, 10 dkg kenyér, 4 evőkanál olívaolaj, 3 dkg vaj, 15 dkg sárgarépa, petrezselyem, 1 piros paprika, 12 dl zöldségleves (instant), 25 dkg paradicsom, 1 doboz fehér bab
Elkészítés:
- A bazsalikomot vágjuk apróra, s a felét keverjük össze a majonézzel. A fokhagymagerezdeket törjük át, és adjuk a majonézhez. Citromlével, sóval, borssal ízesítsük.
- A kenyér héját szedjük le, vágjuk apróra. 1 evőkanál olajon pirítsuk meg.
- A zöldségeket hámozzuk meg, majd vágjuk csíkokra. A maradék olajon állandó kevergetés mellett pirítsuk meg. Adjuk hozzá a zöldséglevest, és főzzük fel. Sóval, borssal ízesítsük. Fedővel, közepes tűznél néhány percig főzzük.
- A paradicsomot megmossuk, kettévágjuk. A babot lecsöpögtetjük, és a paradicsommal együtt a leveshez adjuk. Két percig főzzük, hozzáadjuk a bazsalikomot, illetve a bazsalikomlevelet.
RIZOTTÓ BAZSALIKOMMAL
Hozzávalók: 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 25 dkg rizs, 1 babérlevél, 2,5 dl száraz fehérbor, 5 dl zöldségleves, 20 dkg zöldborsó, 5 dkg sajt, 2 dkg vaj, 6 dkg liszt, só, bors, 1 tojásfehérje, 2 evőkanál bazsalikom, olaj, bazsalikomlevél
Elkészítés:
- A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg. Vágjuk apróra, majd 2 evőkanál olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk még néhány percig. A babérlevelet és a fele fehérbort adjuk hozzá, főzzük fel.
- Ezután öntsük hozzá a zöldségleves egyharmad részét. Fedő nélkül, lassú tűzön főzzük, míg a rizs magába nem szívja a lét, majd folyamatosan adjuk hozzá a zöldségleves maradék részét. 25-30 percig főzzük.
- A zöldborsót turmixoljuk le. A sajttal, a bazsalikommal és a vajjal adjuk a rizshez. A lisztet, a maradék bort és az olajat sóval, borssal ízesítsük. A felvert tojásfehérjét is adjuk hozzá. A bazsalikomleveleket forgassuk meg benne, és forró olajban süssük ki. A rizottóval tálaljuk.
BAZSALIKOMOS SALÁTA
Hozzávalók: 1 evőkanál vegyes zöldfűszer (bazsalikom, majoranna, petrezselyem), 1 csomag piros retek, 2 újhagyma, 8 dkg gomba, 1 alma, 2 evőkanál almaecet, só, bors, cukor, 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A zöldfűszereket, ha frissek, megmossuk, leszárítjuk és apróra vágjuk. Ha szárított fűszert használunk, akkor összekeverjük azokat.
- A gombát megpucoljuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, felvágjuk. Kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük kevés vízzel, és puhára főzzük. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük. A retket megmossuk, leszárítjuk, karikára vágjuk. Összekeverjük az almával és a gombával. Ezután ráöntjük a fűszerkeveréket.
- Az ecetet keverjük össze sóval, borssal, cukorral, kevés olajjal, és öntsük a salátára. Pirítós kenyérrel tálaljuk.