HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Magyarország > Borútra fel!

t: 4669

Borútra fel!

A Villányi borvidék rangját évszázadok óta elsősorban a vörösborok adják, annak ellenére, hogy a borok tekintetében szinte tökéletes és teljes skálát tud ajánlani a borpiacnak.


Az ország talán legjobb borait termelik Villányban

A történelmi borvidék napos, keleti felének dűlőiben termesztik a zamatos vörösborszőlőket. Legelterjedtebb szőlőfajták a kék­opor­tó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon, a merlot, a pinot noir, de szép borokat hozott a shiraz betelepítése is. A kiváló villányi fehérborokat adó fehérszőlők a borvidék középső és nyugati lankáin teremnek. Fő fajták az olaszrizling, a hárslevelű, a chardonnay, a tramini, a rajnai rizling és a királyleányka.

Az 1994-ben alapított villányi borút azonban nem csak a borokról szól. A borvidék szőlőhegyei gazdagok természetvédelmi területekben. A helyi érdekességek egyike, hogy csupán itt nyílik a magyar kikerics, amely a villányi eredetvédett borok ismertetője is. A múlt építészeti örökségét kiválóan megőrző villányi, villánykövesdi, palkonyai pincefalvak mellett jelen vannak az elmúlt évtizedekben épült modern, nagy pincészetek és a világtrendeket építészetileg és szolgáltatásaikban is magas minőségben követő vendégfogadóhelyek.

Aki pedig egy kis fürdőzésre vágyik, az sem csalódhat. Siklós új termálfürdője egyedülálló természeti, történeti környezetben épült: a harmonikus formáknak a vár és a természet látványa ad méltó hátteret. A medencéket körülvevő színes bástyák, amelyek belsejében meglepetés élmény várja a fürdőzőket, különleges hangulatvilágukkal a vár biztonságos falait jelképezik. A háromszintes komplexumban hideg és meleg vizes medencék egyedülálló élményelemekkel, gyermek- és élményfürdők, óriás csúszdák, szaunavilág, sportpályák, vendéglátóegységek nyújtanak élménydús kikapcsolódást.

A Siklóshoz tartozó zarándokhely, Máriagyűd ismert kegyhely, búcsújáróhely. Érdemes felsétálni a templomig, amelyet a vallásosok áldott, az ateisták ihletett helynek mondanak. Máriagyűd ma már egy „bűnös” finomság miatt is egyre ismertebb: itt olyan ellenállhatatlan kézműves csokoládék készülnek, mint sehol másutt a világon. A legfőbb specialitásuk a borok íze, illata, titokzatossága mellé „hangolt” bonbonok, fűszerezett mini táblák, amelyek új dimenziókat nyitnak a borkóstolás világában.

Program tippek:

Villányi BORZSONGÁS!
Zsongó borudvarok és igazi tavasz a Villányi borvidéken! 2013. május 3-5.

Péntek - 2013. május 3.
Nótaszó, táncház, grill terasz, harmonikás, „Vidéki Éttermiség” jótékonysági VIP gálavacsora, bluse, rock, country, pincelabirintus járás, koncert, tánctábor és borkóstolók egy csokorban, a Borzsongás nyitó napján, pénteken.

Szombat - 2013. május 4.
Csodás túrák, koncertek, grill terasz, exkluzív ételkülönlegességek, Stílusos Vidéki Éttermiség és helyi termékek bemutatója, piknik, a tavasz ízei, Comis bemutató, kerti party, kézműves mesterségek, tánctábor változatos stílusokban és borkóstolók minden mennyiségben. Igazi majális!

Vasárnap - 2013. május 5.
Májusfa-állítás, szőlőbejáró, kétkulacsos gyalogtúra Palkonya és Kisharsány között, piknik, olvasóliget, biciklizés a dűlőkben, grill terasz, Vörös-Fehér BorÁsz labdarúgó mérkőzés, tánctábor, gyerek programok és sok-sok bor és élmény!

A BorZsongás Fesztivál helyszínei között „Zsongó transzfer” rendelhető a házigazdáknál.
http://villanyiborvidek.hu/hu/programok/603_borzsongas-fesztival-2013

XIX. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék 2013. május 19.

Palkonya a Villányi borvidék egyik ékköve. Műemlék pincesorán kedves családi pincészetek mutatják be borkínálatukat pünkösd vasárnapján, egész délután. A falu apraja és nagyja színes kulturális programokkal készül, helyi termékekkel, kiállításokkal, gyerekjátszóval és lovas programokkal várja szeretett közönségét. Sok látnivalóval és megerősített, - vasúti menetrend szerint közlekedő - vonatokkal várja látogatóit Palkonya!

blikk.hu

2013.04.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok