Zöldleves
Hozzávalók: 3 csokor retek levelestől, 1 vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 8 dl zöldséges vagy húsalaplé, 2 dl joghurt, 1 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors
A hagymát, a póréhagymát olajon megpároljuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd a felszeletelt retket és a csíkokra vágott reteklevelet. Egy-két percig kevergetjük, majd felöntjük kész alaplével, ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük, ezután turmixoljuk. Tálalás előtt pedig a joghurttal is elkeverjük.
Salsa
Hozzávalók: 1 közepes uborka, 1 csokor retek, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek. citromlé, kis csokornyi friss koriander, só
Az uborkát lereszeljük, finoman kinyomkodjuk, vagy egy szűrőbe tesszük, s hagyjuk lecsöpögni. A retket szintén reszeljük, a koriandert és a megtisztított fokhagymagerezdeket finomra vágjuk, majd az összes hozzávalót összekeverjük, s fogyasztás előtt hűtőben legalább egy órát állni hagyjuk.
Falatkák
A tetszés szerint összeállított és elkészített tojásos, sonkás vagy zöldséges krémeket kenyérkockák helyett tálaljuk retekérméken, amelyeket zöldfűszerekkel, vagy csírákkal díszítve még mutatósabbá, ízletesebbé és egészségesebbé tehetünk.
Szendvicsfeltét
Hozzávalók: 20 dkg tonhal konzerv, 1 csokor retek, 2-3 szál halványító zeller, 1 dl joghurt, 2-3 ek. majonéz, só, tört bors, citromlé, 4 szelet magvaskenyér és salátalevevek a tálaláshoz
A retket és a zellerszárat kisebb darabokra vágjuk, a joghurtot elkeverjük a majonézzel, ízesítjük citromlével (esetleg egy csipetnyi cukorral is), majd elkeverjük a zöldségekkel. Ezután óvatosan elvegyítjük a tonhaldarabokkal is, s egy időre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor a kenyérszeletre salátát fektetünk, a ráhalmozott tonhalas retket tört borssal megszórjuk.
Savanyúság
Hozzávalók: 2 csokor retek, 3,5 dl rizs ecet (5 %-os), 5 ek. méz, 1 ek. szójaszósz, ujjnyi friss gyömbér, 2 tk. só, szárított csili
Az ecetet forraljuk körülbelül öt percig egy edényben a szójaszósszal, a szeletelt gyömbérrel, a mézzel, a sóval és a csilivel. A retket tegyük kisebb sterilizált üvegekbe –ha nagyobbak a szemek felezzük, vagy negyedeljük–, majd öntsük le a forró ecetes lével, s mielőtt lezárjuk ügyeljünk rá, hogy ne maradjanak benne légbuborékok. Ezután állítsuk fejre az üvegeket, s csak miután kihűltek, tegyük a polcra őket. Felbontás után hűtőben tároljuk.
blikk