Már most megtervezheted a fő ételeket, melyben segítségedre lehet a Blikk húsvéti receptmagazinja is. Kedvcsinálónak íme néhány különeges recept Böröcz Sándor a balatonalmádi Hotel Ramada séfjétől
Raguleves zöld spárgával
Hozzávalók: 40 dkg sertés apróhús, 10 dkg vöröshagyma, 10 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg zöldborsó, 15 dkg zöld spárga, 2 dl tejszín, 1 ek. liszt, majoránna, ételízesítő, olaj, só
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott sertéshúst. Miután utóbbit is lepirítottuk felöntjük kb. 2 liter vízzel, ételízesítővel, majorannával megszórjuk, s lassú tűzön főzni kezdjük. Mikor a hús félig megpuhult beletesszük a levesbe a feldarabolt zöldségeket is, s az egészet puhára főzzük. Végül tejszínes habarással besűrítjük, jól kiforraljuk, s forrón, tetszés szerint díszítve tálaljuk.
Sertésszűz hagymás laskával
Hozzávalók: 1,6 kg sertésszűz, 60 dkg laskagomba, 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg fokhagyma, 1 ek. paradicsompüré, 1 dl fehérbor, 2 dl olaj, 1 cs. petrezselyemzöld, só, bors
A sertéshúst sózzuk, borsozzuk, kevés olajon megforgatva elősütjük, majd 180 fokos sütőbe tesszük, s puhára sütjük. Közben a karikára vágott vöröshagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott gombát, végül a paradicsompürét is és addig pirítjuk, míg rozsdás színű lesz. Végül sózzuk, borsozzuk, felöntjük a fehérborral, mártássűrűségűre beforraljuk, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. A felszeletelt szűzpecsenyét a gombaraguval körítve, ízlés szerint díszítve tálaljuk.
Tej és tojásmentes erdei gyümölcsös pite
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 13 dkg kókuszzsír, 8 dkg nádcukor, 1 dl víz. A töltelékhez: 40 dkg vegyes erdei gyümölcs, 1 lime reszelt héja, 10 dkg nyírfacukor, 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék, fél tasak gluténmentes vaníliás pudingpor, 1 dl zabital
A tészta száraz hozzávalóit összemorzsoljuk a kókuszzsírral, apránként adagolva hozzáadjuk a vizet, majd fóliával letakarjuk és hűtőben pihentetjük. Tegyük a gyümölcsöket egy lábosba, adjuk hozzá a lime levet, a cukrot és a fűszereket, majd kis lángon melegítsük, amíg levet ereszt.
A pudingport keverjük el a zabitallal, majd ezt is vegyítsük el az ízesített gyümölccsel, s vegyük le a tűzről. A hűtőből kivett tésztát nyújtófa segítségével tegyük kókuszzsírral kikent pite formába, s toljuk 180 fokos sütőben kb. 8-10 percre. Ezután az elősütött tésztán osszuk el egyenletesen a gyümölcsös keveréket, s továbbra is 180 fokon süssük még 20-25 percet.
blikk.hu