HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Telefonok > Három napot bír a tepsifon

t: 6034

Három napot bír a tepsifon

Alig fér el a farmerzsebben, röhejes vele telefonálni, a buszon ülve pedig mindenki látja, mit olvasunk rajta. A Samsung legújabb óriásmobilja mégis az év egyik legnagyobb dobása lehet sokak számára, mivel a Note 2 átlagos felhasználás mellett akár három napot is kibír egyetlen feltöltéssel, ráadásul még olcsóbb is az iPhone 5-nél.

"Csak háromnaponta kell tölteni? Kéne nekem!" "Át sem érem egy kezemmel, hagyjál már!" Ez a két fő reakció a Samsung új óriásmobiljára, a Galaxy Note 2-re. A telefonálás közben az arcot eltakaró méretű készülékért vagy fanatikusan lelkesednek, vagy elképesztő módon idegenkednek tőle az emberek.

Az [origo] szerkesztőségében húsz kollégának adtuk a kezébe a Samsung óriásmobilját, hogy megtudakoljuk tőlük, szeretnének-e a mindennapokban egy 14 centiméteres képernyővel felszerelt készüléket használni. Szerkesztőségi felmérésünk nyomán összesen kilencen szimpatizáltak a Note 2-vel, tizenegyen azonban elképzelni sem tudták, hogy egy ekkora készülékkel mászkáljanak. A tesztalanyok közül legfeljebb hárman tekinthetők bizonyos fokig kütyübolondnak. A tepsimobil hasonló méretekkel bíró, előző generációját használó kolléganőnk retikülben hurcolja a telefonját. Egy másik kolléganő pedig annyira megszerette az első Note-ot, hogy hajlandó volt leszokni a telefon zsebre vágásáról.

Alig hajlandó merülni

A tepsimobil legfontosabb extrája a hihetetlenül jó üzemidő, szerkesztőségi tesztelőink számára ez tette a leginkább vonzóvá a tepsimobilt. Legyen szó a legújabb iPhone-ról vagy akármelyik rivális okostelefonról, a ma kapható modellek nem a hosszú akkumulátoros üzemidejükről híresek. Ezért is okozott tesztelőinknek komoly meglepetést a Note 2, a töltőről pénteken reggel levett készülék ugyanis egészen hétfőig használható volt egyetlen töltéssel. Ez teljesen átlagos felhasználás mellett történt, az energiatakarékos funkció kikapcsolása mellett, a hívásokon kívül mobilinternetet is használtunk.

A háromnapos üzemidő annak köszönhető, hogy a szokásosnál méretesebb gépházba a tipikusnál nagyobb kapacitású akkumulátort tudtak belezsúfolni a Samsung mérnökei. A Note 2-ben több mint kétszer akkora kapacitású akkumulátor dolgozik, mint az iPhone-ban, a nagyobb képernyő viszont nem fogyaszt sokkal többet. Az energiatakarékossághoz a négymagos processzor is hozzájárul, amelynek számítási egységeit ki lehet kapcsolni, ha a készülék készenléti üzemmódban működik, így feleslegesen nem fogyasztják az energiát. Egyik, gyakran a konnektoroktól távol dolgozó fotós kollégánk számára ez már önmagában vonzóvá tette a telefont.

Mindent tud, amit a felsőkategória

A gyors mobillapkának és a nagy, két gigabájtos memóriának köszönhetően a Note 2-n gyakorlatilag bármilyen appot futtatni lehet, amit Androidra kiadtak. A 3D-s grafikájú játékokkal is elboldogul, bár ezeknél ügyelni kell arra, hogy a telefon ne legyen energiatakarékos módba kapcsolva, mert akkor szaggathat. Az 5,5 colos AMOLED képernyő gyönyörű, a HD-felbontás pedig annak ellenére is bőven jó képminőséget biztosít, hogy nincs akkora képpontsűrűsége, mint mondjuk az új iPhone Retina képernyőnek, hiszen a képernyők fejlettsége gyakorlatilag már elért egy olyan szintet, amikor ezek a paraméterek már egyre kevésbé számítanak. A nyolc megapixeles állóképeket és full-HD felbontású videókat rögzítő beépített kamera elég jó képeket készít, a nagy képernyőnek köszönhetően a felvételeket látványosan lehet visszanézni is.

Néhányan rákattannak a ceruzára

Bár a fentiek gyakorlatilag bármilyen jobb okostelefonra igazak, a Note 2 esetében az egyik sarokból előhúzható érintőpálcikával rajzolni, írni is lehet a képernyőre. Próbánk során kiderült, hogy ez a lehetőség a legtöbb embert nem érdekli, akit viszont igen, az teljesen rá tud kattanni - derült ki két kolléganőnk esetében is. Az érintőpálcával egyszerűbb ábrákat lehet felskiccelni, vagy kivágni képek részleteit, hiszen a ceruza sokkal pontosabb célzást tesz lehetővé az ujjbegynél.


A folyóírást nem ismeri fel, de a nyomtatott betűket átalakítja szöveggé. Az ékezetek kezelése nem tökéletes

Nyomtatott betűkkel akár jegyzetelni is tud a tulajdonos, ehhez kézírás módba kell kapcsolnia a telefonját, és a szabályos ő betű helyett meg kell elégednie a kalapos változattal, az ékezetes karakterek felismerése ugyanis nem tökéletes. A megoldás hasonló a tíz évvel korábbi PDA-kon alkalmazott szövegbevitelhez, de a Note 2 digitális cerkája kényelmesebb. Ennek ellenére a nagy képernyőnek köszönhetően jókora virtuális billentyűkkel valószínűleg a legtöbb ember számára kényelmesebb a szövegbevitel.

Kinek nem jó a tepsimobil?

Hiába bármilyen extra, a hatalmas méret sokak számára akadály egy Note 2 vagy hasonló méretű tepsimobil beszerzésében. Egyik kis termetű kolléganőnk nem csak attól tartott, hogy a hivalkodóan nagy készüléket kikapnák a kezéből a villamoson, de szűk farmerzsebébe képtelen volt belegyömöszölni a telefont. Ez nem egyedi női gond, a szűkebb szabású férfinadrágokkal is hasonló volt a helyzet: gazdasági újságíró férfi kollégánk ezért nem venne tepsimobilt.A nők csak táskában tudnak hurcolni egy tepsimobilt

Általában biciklivel közlekedő kollégánk szerint tekerés közben kényelmetlen lenne kétkezes telefont használni, egy kisgyerekes szülő kollégánk a gyermek óvatlan kezeitől féltene egy ilyen nagy készüléket, egy kolléganőnk pedig inkább egy táblagépet preferálna helyette. Az iPhone-t használó kollégáink egyaránt a vállalhatatlanul nagy méret miatt nem vennének ilyen telefont, de olyan is akadt, aki annyira hivalkodónak találta az óriási készüléket, hogy annak ellenére sem venne Note 2-t, hogy az olcsóbb az iPhone 5-nél.

Csak ekkora méretben lehet szuper a mobil

A Samsung Galaxy Note-ja jelenleg a legismertebb tepsimobil, de az idén több más gyártó is óriásképernyős mobilok piacra dobását tervezi. A Note második generációs változatával szerzett tapasztalataink szerint a többnapos üzemidő egyelőre az elefántfül méretű okostelefonok kiváltsága marad. Egy jobb táblagép már játszva képes nyolc-tíz órás üzemre, és elég hetente egy-kétszer feltölteni. Mivel egyik gyártó sem készül forradalmi akkumulátortechnológiával előrukkolni, így kézenfekvőnek tűnik, hogy a telefonok méretének növelésével fogják növelni a gyártók az üzemidőt.Ezzel a telefonnal nem fogunk feltűnés nélkül fotózni

A Galaxy Note 2-t hagyományos, HSPA mobilinternetes és 4G-t használó, LTE-jelű változatban is kapható - mi az előbbi modellt próbáltuk ki. A készülék Magyarországon nagyjából 140-170 ezer forintos áron kapható kártyafüggetlenül, mobilszolgáltatásokra hűséget vállalva ennél olcsóbban is hazavihető.

origo

2013.02.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok