HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Érdekességek - Kultúrák > Francia kulináris kaland Budapesten

t: 4151

Francia kulináris kaland Budapesten

Fekete szarvasgomba, Bresse-i csirke, kézműves sajtok, Beaujolais borok és Chartreuse likőr Michelin-csillagos francia séfek társaságában - Lyon, Franciaország gasztronómiai fővárosa vendégszerepelt a napokban Budapesten.

A program a Les Diners des Chefs elnevezésű exkluzív gálavacsorával indult január 9-én a Four Seasons Gresham Palace szállodában. A vacsorát megelőző sajtótájékoztatón bemutatkozott a Lyon központú Rhone-Alpes régió, amelyről megtudtuk, hogy akkora, mint Belgium, és a második legfontosabb turisztikai térség Franciaországban. A látnivalók közé tartozik a változatos és szép táj mellett számtalan világörökség, 170 síterep és persze a kiváló gasztronómia.

A régió ikonikus alakja, a 46 éve Lyon közelében élő és alkotó Paul Bocuse, aki 86 évesen rendíthetetlenül viszi 3 Michelin-csillagos éttermét. A Rhone-Alpes régióban 2012-ben egyébként valóságos csillaghullás történt: a régióban immár 73 michelin-csillagos éttermet tartanak számon, ezek közül 5 három-, kettő 18-, 50 pedig egycsillagos.

A csúcsgasztronómia mellett a térség jellegzetességei a szintén kiváló helyi alapanyagokból főző, a vidéki hagyományokat tápláló bouchon-ok (bisztrók) és meres lyonnaises név alatt futó családi kisvendéglők.

„Nincs jó konyha jó termék nélkül” – ez az alapja a régió kiváló gasztronómiájának – és ezt a vacsora során a meghívottak számára be is bizonyította Mathieu Viannay és, Joseph Viola séf. Mindketten két Michelin-csillagot érdemeltek ki éttermükkel. A francia sztárcsapat tagja volt még Sebastien Bouillet csokoládémester, Bernadr Mure Ravaud sajtmester, valamint Georges Dos Santos mester sommelier.

Olyan különlegességekkel kényeztették a vendégeket, mint az ardeche-i gesztenye velouté fekete szarvasgombával, Csuka mousseline homáros mártással, Bresse-i csirke combja vajas kelkáposztával, melle töltve, sütve, saját pecsenyelével, végezetül ropogós-robbanás praliné következett. A tartalmas fogások mellé Georges Duboeuf kiváló fehér- (Beaujolais Blanc) és vörösborait szolgálták fel.


Műremek a piaci bevásárlás után

A vacsora végén jól esett a kartauzi szerzetesek évszázados titkos receptje szerint készített kétféle Chartreuse likőr. Bár a likőr megjelölés meglehetősen inadekvát az ital 55 százalékos alkoholtartalmát tekintve.

A séfek vacsoráján kívül magyar-francia közös piactúra, majd magyar szakácsokkal való főzés szerepelt az Atout France, az Air France légitársaság és a Rhone-Alpes régió által szervezett lyoni gasztronómiai programban.

turizmusonline

2013.01.15

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok