Ha több vendéget vársz, mint ahányan körbeülhetnék az asztalt, vagy egyszerűen csak fesztelenebbé és kötetlenebbé tennéd az étkezést, készülj állófogadással!
A terítő érjen a földig.
Az asztaldísz bármilyen lehet, hiszen nem fogja zavarni a beszélgetést.
A főfogások hidegtálak és falatkák legyenek. Ne szerepeljen a menüben se leves, se főzelék, se késhasználatot igénylő hús vagy egyéb fogás.
Az említett ételek az asztal középére kerüljenek, kisebb tálakban, míg a tányérokat a sarkoknál helyezd el, egymásra pakolva.
A közelükbe tedd az evőeszközöket, egymás mellé fektetve azokat.
Ha van elég hely, inkább több kisebb tányér-, evőeszköz- és ételcsoportot képezz, hogy kényelmesen lehessen szedni, és ne alakuljon ki tömeg egy-egy helyen.
A szalvétákból is készíts kis szigeteket.
Ne feledkezz meg a szeletelt kenyérről, a pékáruról sem! Hogy ne száradjanak ki, textilszalvétával takard le a több pontra kitett kosárkákat.
A poharak, italok külön asztalra kerüljenek, szigetszerűen elrendezve.
blikk