HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Érdekességek - Kultúrák > Három ország egy útvonalon

t: 4695

Három ország egy útvonalon

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a svájci Bázelt, a franciaországi Colmart és a németországi Freiburgot, akkor ezt mondhatnánk: ékszerdoboz.

Egy folyosó, három ország

Balra Franciaország és Németország, jobbra pedig Svájc – csupán egyetlen folyosó választja el ezt a három országot a francia területen fekvő Bázel-Mulhouse-Freiburg EuroAirporton. Az első utunk innen ezúttal a Rajna által kettészelt Bázelbe vezet, amelynek központját gyalog 10-15, villamossal pedig néhány perc alatt elérhetjük. Svájc harmadik legnagyobb városának banképületei és szállodái, vidám parkjai és szökőkútjai szomszédságában futnak az óváros káprázatos utcái telis-tele svájci desszerteket, csokikat és csecsebecséket kínáló üzletekkel és hétszáz évesnél idősebb mesebeli lakóépületekkel. Bázel negyven múzeumnak ad otthont, itt áll az ország legrégebbi egyeteme, amelyet 1460-ban alapítottak, ám ezek mellett jelentős a vegy- és gyógyszeripara, többek között bázeli székhelyű a Novartis és a Rocher is. A német nyelvű városban vétek lenne lemondani a hosszú sétákról, de ha mégis elfáradunk, száz méteren belül szinte mindenhol találunk egy villamosmegállót. Jó tudni még, hogy a bázeli állatkert Svájc legrégebbi állatkertje és az állatok számát tekintve a legnagyobb is.


Svájc harmadik legnagyobb városát, Bázelt, a Rajna szeli ketté. Fotó: Bárány Zsuzsi

Könnyű borok és kuglóf Colmarban

Ha már Bázelben járunk, érdemes egy kitérőt tenni a festői szépségű franciaországi kisvárosba, Colmarba. A hármas határtól 60 kilométernyire fekvő elzászi település kockaköves, a világörökség részét képező óváros favázas középkori házaival övezett utcácskáin mindenképp érdemes végigsétálni egészen a kanálisokkal tűzdelt negyedig, a kis Velencéig. Érdemes továbbá megnézni a Musée Bartholdit, a New York-i szabadságszobor megalkotójának szülőházát és emlékmúzeumát is. És ha már Colmarban vagyunk, mindenképp nevezzünk be egy borkóstolásra – Robert Karcher borász könnyű nedűi például felülmúlhatatlanok – és falatozzunk híres elzászi kuglófot, amelyet az utcai árusoknál is megvásárolhatunk!


A legelzászibb településnek emlegetett Colmarban érdemes megkóstolni az igazi kuglófot és a borokat. Fotó: Bárány Zsuzsi

A zöld Freiburg

Colmartól keletre, átkelve a Rajnán, egy órányi autóút után a Fekete-erdő határán, Németország legdélebbi és egyben legzöldebb nagyvárosába, Freiburgba juthatunk. A történelmi óváros egy része 1944 novemberében egy bombatámadás során megsemmisült, ám többek között az „égig érő" székesegyháza és a két középkori városkapu szinte sértetlen maradt. A zöld városnak nevezett Freiburgnak kiemelkedő a közlekedése, az energia, a hulladékgazdálkodás, és a föld megőrzése tekintetében is élen jár. 1901 óta működik a városban villamos, amelyek közül néhány még ma is működik. A lenyűgöző Augustinermuseumtól, amelyben a négy méter magas, fából készült próféták mellett többek között egy 1700-as évekbeli orgonát is láthatunk – két percnyi sétára a betérhetünk Németország legrégebbi éttermébe, amely a Fogadó a vörös medvéhez nevet viseli. A település utcáin nézzünk a lábunk elé, ugyanis egy árokban szinte végig patak csörgedez. Bár döntsék el önök, uraim, elvétik-e a lépést, a hagyományok szerint ugyanis, ha egy férfi véletlenül belelép, helyi lány lesz a felesége!

* Október végétől már repülővel is eljuthatunk Bázelbe, ahová az easyJet hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap indít közvetlen járatokat. Az utazási idő: kb. 1,5 óra.

* Autóval Budapest-Bázel távolsága kb. 1100 km, amely kb. 11 óra.

* Budapestről vonattal zürichi átszállással 12,5 óra alatt juthatunk Bázelbe, a Keleti pályaudvarról naponta kétszer indulnak járatok.

Blikk

2012.12.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok