Hajdanán Rigó Jancsi egy pesti cukrászdában egy édesen krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász róla nevezte el a süteményt. Számítása beigazolódott, a csokoládéval leöntött, a barna szín három árnyalatában pompázó tejszínhabos édesség rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert.
A cukrászat klasszikus készítménye lett Magyarország határain túl is, amely a XIX. századi asszonyszöktetési románcuknak állít emléket. Ez alkalommal én is ezzel a desszerttel kedveskedem! A menü 1220 kcal/fő értéket tartalmaz. Jó étvágyat kívánok! Fásy Ádám
Tejfölös burgonyaleves fürjtojással és tárkonyos kolbászgombóccal
Hozzávalók
(4 személyre)
25 dkg burgonya
10 dkg házi füstölt kolbász
8 db fürjtojás
1 dl tejföl 1 db zsemle
2 ek. zsemlemorzsa
1 db tojás
• 1 cs. friss tárkony • só
Elkészítési mód: A zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, a kolbászt apró darabokra vágjuk, a tojással, a finomra vágott tárkonnyal és a zsemlemorzsával összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle. A tisztított, kockázott burgonyát és a gombócokat egy lábasba rakjuk, felöntjük 8 dl vízzel. Egy forralás után lassú tűzön puhára főzzük és tejföllel dúsítjuk. Menet közben a fürjtojásokat sós, forró vízben 5 percig főzzük, majd hideg vízzel leöntjük, héjától megtisztítjuk és hosszába kettévágjuk. Forrón tálaljuk, a tojásokat a tetejére tesszük, petrezselyemzöldjével meghintjük.
Sertéspecsenye különleges májraguval, sült zöldségekkel
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg sertéscomb
20 dkg sertésmáj
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 db kaliforniai paprika (zöld, sárga, piros)
1 db padlizsán
40 dkg gombafej
1 db cukkini
1 cs. újhagyma
1 cs. petrezselyemzöld
1 szál friss rozmaring
1 ek. őrölt szegfűszeg
1 ek. őrölt fahéj
2 ek. olaj
só, bors
Elkészítési mód: Egy edényben az olívaolajat felforrósítjuk, és hozzáadjuk a fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet, majd egészbe belerakjuk a sóval és borssal bedörzsölt sertéscombot. Folyamatosan átforgatjuk úgy, hogy mindenhol kifehéredjen. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és félpuhára főzzük, majd előmelegített, 150 °C-os sütőben szép aranybarnára sütjük. A májat és a paprikát kockákra vágjuk, megmossuk, serpenyőbe rakjuk, kevés olajjal meglocsoljuk, friss rozmaringgal, szegfűszeggel és fahéjjal illatosítjuk. Fedő alatt megpároljuk és sóval ízesítjük. Menet közben a padlizsánt és a cukkinit karikákra vágjuk, majd az újhagymával és a gombafejekkel együtt mind a két oldalát roston megsütjük. Az egészben sült pecsenyét éles késsel felszeleteljük, különleges májraguval és roston sült zöldségekkel tálaljuk.
Rigó Jancsi
Hozzávalók
(10 személyre)
Piskóta:
5 db tojás
10 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaópor
Krém:
6 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé
5 dkg porcukor
1 kk. zselatin
2 dl tejszín a tejszínhabhoz
Csokoládébevonat:
10 dkg étcsokoládé
2 ek. étolaj
Elkészítési mód: A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük. A tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük, majd a két habot összevegyítjük, végül a kakaóporral összekevert lisztet óvatosan beleforgatjuk. A tésztamasszát sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, hagyjuk kihűlni, majd két egyenlő részre vágjuk.
A krém elkészítéséhez a 20 dkg étcsokoládét fém keverőtálban a zselatinnal gőz felett megolvasztjuk, majd belekeverjük a porcukorral habbá vert tejszínt. Az egyik piskótalapot a csokoládékrémmel egyenletesen, vastagon megkenjük, majd min. 1 óra hosszáig hűtőbe helyezzük. A 2 dl tejszínből kemény habot verünk, és a megdermedt csokoládékrémet egyenletesen bevonjuk.
A 10 dkg étcsokoládét gőz felett fémedényben megolvasztjuk, majd hozzáadjuk az étolajat, habverővel krémesre keverjük, a másik piskótalapra egyenletesen elterítjük, azután hagyjuk kihűlni. Ha a csoki a tetején megkeményedett, óvatosan ráhelyezzük a csokoládékrémes-tejszínhabos piskótalapra. Forró vízbe mártott késsel egyenlő kockákra vágjuk. Naranccsal és szőlővel díszítve tálaljuk.
Blikk-információ