HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > 5 dolog, amit az antibiotikumokról tudni kell

t: 4279

5 dolog, amit az antibiotikumokról tudni kell

Sokan hiszik, hogy antibiotikumokkal a megfázás, a nátha is gyógyítható velük. Pedig ezek a gyógyszerek a vírusokra egyáltalán nem hatnak, kizárólag a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak. Vírusos megbetegedés esetén egyedül akkor lehet indokolt az alkalmazásuk, ha a náthából és más légzőszervi megbetegedésekből bakteriális felülfertőződés alakult ki.

A feleslegesen szedett antibiotikum miatt rezisztencia jelentkezhet, vagyis amikor valóban kellene, az adott szer már nem fog hatni a baktériumra!

1. Soha ne szakítsd meg önkényesen az antibiotikum-kúrát, akkor sem, ha néhány nap alatt jelentősen javul az állapotod!

2. Az antibiotikumok jellemző mellékhatásai a hasmenés és a gyomor-bélrendszeri problémák, ezért párhuzamosan probiotikumot is érdemes szedni.

3. Az antibiotikumot egy nagy pohár vízzel vedd be, más folyadékok csökkenthetik a hatását. A tej és a tejtermékek fogyasztását told el legalább 2 órával!

4. Mindenképpen olvasd el a betegtájékoztatót, mivel a hatóanyagától függően lehet, hogy éhgyomorra, de az is, hogy evés közben kell bevenni az adott medicinát.

5. Megmaradt néhány tabletta? Add le a patikában, mert ha legközelebb megbetegszel, és ezzel kúrálod magad, azzal a saját egészségét veszélyezteted!

blikk.hu

2012.11.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok