HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Hardver > Csináld magad! Számítógép tisztítás egyszerűen, hosszútávon kifizetődik!

t: 7892

Csináld magad! Számítógép tisztítás egyszerűen, hosszútávon kifizetődik!

A saját tapasztalataim alapján osztom meg veletek azokat a hasznos információkat, apróbb trükköket, amik alkalmazásával egy sor problémától megmentheted magad és a számítógépedet. Igyekeztem úgy fogalmazni, mint ha csak egy barátomnak adnám át a tapasztalataimat egy személyes beszélgetés alkalmával, mondjuk egy sör mellett minden szakkifejezés nélkül, egyszerűen és érthetően. 

Sokan nem is gondolnak arra, hogy mennyi gondot okozhat a számítógépeinknek a lerakódott por és a ventilátorok által összeszedett szöszök a gép rácsán, alkatrészein. Hihetetlenül hangzik de a por és a ventilátorokban, rácsokban összegyűlt szöszök komoly felmelegedést eredményeznek az alkatrészekben, ami először meg növekedett áramfogyasztással, későbbiekben, pedig a drága alkatrészek meghibásodásával járhat az elégtelen szellőzés miatt. A saját tapasztalataim alapján a számítógépek elhelyezése és a rendszeres karbantartás egy sor, kellemetlen, esetenként nagyon költséges problémától menthet meg minket.

A történet már a gépvásárlásnál kezdődik, amikor a jobb és biztonságosabb hűtés miatt kérj egy plusz ventilátort a gépedbe. Ha már megvan a vas, akkor utólag is érdemes beszerelni egyet 2-3 ezer forintért és az oldalsó lemezre rögzíteni úgy, hogy a meleg levegőt kivezesse a gépházból. Ezzel nagymértékben segíted a házból eltávolítani a tápegység, processzor, videó kártya és a többi hőt termelő alkatrész melegét. Ezzel az apró trükkel a processzor és a videó kártya valamint a tápegység ventilátorainak az élettartamát is meghosszabbítod úgy, hogy azok ventilátorai sokkal alacsonyabb fordulatszámon dolgoznak majd és az élettartamuk sokkal hosszabb lesz.

Nagyon fontos, hogy hova helyezed a géped az asztalodon, vagy éppenséggel lerakod a földre. Nos egyik megoldás sem a legjobb választás, hiszen ha az asztalra teszed, akkor nagy helyet foglal és állandóan ott duruzsol a füledbe. Az asztal alatt a földön viszont sokkal több por, szösz találja meg a kényes alkatrészeket, különösen, ha egy házi kedvenc is van a lakásban, mint pl. egy cica. Tedd hát a kettő közé és minden, felmerült probléma megoldódik egy csapásra! A rendszeres karbantartást így sem érdemes elhanyagolni de sokkal ritkábban kell vele törődnöd.

Hogyan is valósítható meg ez a furfangosnak tűnő feladat? Ne ess neki azonnal és semmi esetre se tedd le a gépedet az asztalod egyik szabad nyílásba mert az lehet, hogy zárt és nem szellőzik megfelelően, ráadásul közel lesz a földhöz az erőmű, ahol könnyedén megtalálják a porcicák és alatta sem tud szellőzni rendesen. Arról nem is beszélve, hogy nem tudod takarítani alatta a helyet és megint csak ott vagy, ahol a part szakad nem igaz?

Amennyiben teheted az asztalod is úgy válaszd meg, hogy annak az alja nyitott legyen a könnyebb szellőzés és az egyszerűbb takarítás miatt. Nagyon jó lehetőségeket kínálnak manapság az irodabútorok területén, de ezek általában költségesebb viszont örök darabok. Én például egy az IKEA–ban vásárolt asztal mellett döntöttem, ami nagyon jó választásnak bizonyult az állítható magasságú lábának és a rendelhető, praktikus kiegészítői miatt úgy, mint a kábelvezető sín és a számítógép tartó konzol, ami a föld felett tartja a gépet 15 cm-re!

Számítógép

Igazából mindegy milyen asztalt választasz az a lényeg, hogy nyitott legyen és magasan tartsa a gépedet így még a takarítás is könnyebb lesz alatta és ennek később nagyon fogsz örülni meglátod. Ez a rendszer egy nagyobb irodában is tökéletes, ahol több munkaállomás található, de ennek ellenére a gépek szellőzése, áttekinthetősége és a takarítás könnyedén megoldható.

Ha már megvan az asztalod, akkor sincs baj csak gondold át a javaslataimat. Az a lényeg, hogy a géped szellős, jól levegőző helyen legyen nyitottan, ahol legalább 6-8 cm szabad tér veszi körül minden irányban, ahol jól áramlik a ventilátorok által mozgatott levegő. Ha ezt megoldottad, akkor már nem nagy ügy megoldani a vasad a föld felett elhelyezni úgy 10-15 cm-re. Rögzítsd bárhogyan lényeg, hogy alatta áramoljon a levegő és könnyű legyen a takarítás alatta, hiszen ezzel megelőzheted a porcicák összegyűlését amik előbb utóbb bejutnak a géped rejtett zugaiba.

A tisztítás egyszerűbb, mint gondolnád!

Miután kiszerelted a géped vedd le az oldalait és vidd ki a szabadba, mert egyébként kezdheted elölről a takarítást!

Nem kell hozzá más, mint egy dobozos sűrített levegő, amit a legtöbb számítástechnikai web áruházban meg tudsz rendelni, de szinte minden számítástechnikai szaküzletben is tartanak sűrített levegős palackot ami kb. 3-4 tisztításra elegendő. Ha nem akarsz erre pénzt szánni, ami kb. 1.200 Ft vagy csak egyszerűen nem akarsz lesétálni a boltba, vedd elő a porszívót és azzal is megoldható a feladat, de a kényesebb helyekről nehéz kitisztítani a gépet a sűrített levegő nélkül. A legjobb megoldás a porszívó és a sűrített levegő együttes alkalmazása. Ha több gépet tartasz karban rendszeresen érdemes beszerezni egy nagyobb levegő mennyiséget szállító eszközt, mint például egy festékszóró kompresszor ami kb.10.000 Ft de tökéletes egy porszívó is ami fújni is tud a másik végén és a csövet rá tudod csatlakoztatni amíg fújásra használod. A lényeg, hogy sok levegőt fújjon de ne központosan mint egy kompresszor, mert megsérülhetnek az alkatrészek a nagy nyomástól.

Legyél óvatos!

Miközben a porszívót vagy a sűrített levegőt használod vigyázz, hogy ne érj hozzá az áramkörökhöz és az egyéb érzékeny alkatrészekhez, mert könnyen megsérülnek!

Kellemes tisztogatást és kevesebb géphibát kívánok mindenkinek!

Üdv: MArpy
http://www.letoltokozpont.hu

2012.11.11

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok