HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Szoftver > Itt a Windows Phone 8

t: 5157

Itt a Windows Phone 8

Teljes átalakuláson megy át a világ, mert végre megszabadulhatunk a kényszerből elviselt számítógépektől, hogy helyettük igazán kényelmes módon tudjuk elérni az internetes tartalmakat - tabletekkel, okostelefonokkal és más ügyes eszközökkel. A pc korszakában elkényelmesedett Microsoft kicsit lomhán lépett előre, de most végre megmutatta, hogy nagyon határozott jövőképe van, és ugyanazt tudja nyújtani, mint a riválisai. Vagy bizonyos esetekben azoknál még egy kicsit többet is.

A Windows Phone 8 San Franciscóban megtartott bemutatója az első másodperctől az utolsóig azt sugallta, hogy nem egy belassult óriáscég termékével állunk szemben, hanem egy fürge újítóval, aki majd igyekszik a többiek nyomába eredni. A Google és az Apple rendezvényei általában az öntömjénezéssel indulnak: ennyi miliárdot szereztek, annyi százezer tölthető le. A Microsoftnál nem voltak ilyen szép, kerek számok, hiszen a Windows Phone 8 szó szerint a béka segge alól indul a remélt világhódító útra. Nincs sok júzer, és sok százmillió eladott telefon, talán majd jövő ilyenkor. Azért Joe Belfiore, a redmondi cég mobilguruja elmondta, hogy a Piactérről már 120 ezer alkalmazás tölthető le a telefonokra, ami persze jócskán elmarad az Android és az iOS több mint félmilliós kínálatától. De azért kezdetnek nem rossz.
Arcunkba tolt tartalom

A Windows Phone 8 leginkább abban különbözik a többi rendszertől, hogy a kezelőfelületén ikonok helyett négyszög alakú csempék sorakoznak. Nagy ügy, mondhatnánk, hiszen az ikonok is rácsosan vannak elrendezve, csak nem töltik ki a rendelkezésükre álló területet. Mégis, a Microsoft jó indokot is talált a csempék használatára, azoknak ugyanis az a lényege, hogy információt tudnak megjeleníteni. Hogy volt-e nem fogadott hívásunk, mi a következő bejegyzés a naptárban, és hogy az ismerősünk mit írt a Facebookon. Belfiore hozzátette, hogy a lezárt képernyő is meg tud jeleníteni adatokat, például fotókat, sporteredményeket vagy híreket. A Facebook alkalmazása például mindig frissíteni tudja a képernyőzár hátterét, így akármikor vesszük kézbe a telefonunkat, mindig láthatunk valami meglepetést. Izgalmas lehet például egy üzleti tárgyaláson a hétvégi buli képeivel villogni a többiek előtt.

Joe Belfiore bemutatott néhány új appot is, például Twitter és Angry Birds is lesz az új rendszeren, és a Microsoft úgy írta meg a Skype kliensét, hogy az folyamatosan fusson a háttérben. Ami persze csak akkor jó, ha ezzel nem generál túl nagy adatforgalmat, és nem meríti le gyorsan az akkut. A Microsoft nyitottságára jó példa, hogy a bemutató egyik kiemelt szenzációja egy ígéret volt, hogy 2013-ra elkészül a Pandora nevű zeneszolgáltató appj. Ez a bejelentés azért meglepő, mert Belfiore nem sokkal később a Microsoft saját zeneszolgáltatásáról, az Xbox Musicról beszélt, amely 30 millió dalhoz biztosít hozzáférést a felhasználóknak.
Én, én és az Irén Jessica Alba

A WP8 érdekesebb újítása a Data Sense nevű technológia, amivel bármely alkalmazásról kideríthető, hogy az interneten mennyi adatot forgalmaz. A Data Sense ezen kívül összetömöríti a böngészett weboldalakat, és ennél a műveletnél azt is figyelembe veszi, hogy wifin vagy mobilneten böngészünk. Amikor a letöltésszámláló szerint megközelítettük a havi adatlimitünket, akkor a rendszer figyelmeztet erre minket. De akár szüneteltetni is tudja a szoftverek háttérben zajló automatikus adatfrissítését, hogy ezzel is kímélje a pénztárcánkat, nehogy drágán megfizessünk a sok letöltésért.

A Microsoft azt állítja, hogy Data Sense-nek hála A Windows Phone 8-on 45 százalékkal többet netezhetünk ugyanakkora adatcsomaggal. A megoldás persze csak akkor működik, ha a szolgáltató együttműködik a Microsofttal, és a szervereire feltelepíti az adattömörítő megoldást.

Belfiore ezután személyesebb témák felé vette az irányt, és elmondta, hogy a WP8 fejlesztésekor a felhasználót tartották a legfontosabbnak. Persze a szoftvercég is nagyon jól tudja, hogy egy okostelefon használóinak száma = szülő + gyermekek. Mivel senki sem akarja, hogy a játékok segítségével elnémított gyermek az autó hátsó ülésén nagy titokban hívásokat és sms-eket indítson el véletlenszerű ismerősöknek, a Microsoft összerakott egy biztonságos gyermeksarkot, amellyel letilthatók a telefon bizonyos funkciói. Egyenként kell engedélyezni, hogy a gyermek mely programokhoz férjen hozzá, és erről a védett területről csak jelszóval lehet kilépni.

Egyszer csak Jessica Alba jelent meg a pódiumon, ahol a hírességeknek kijutó szokásos szerepet kellett eljátszania. Vagyis hosszasan taglalhatta, hogy mennyire bejött neki a Windows Phone, ami nagyon meglepő, biztorsan mindenki el is hitte. Különösen a gyermeksarok tetszik neki, mert a lánya kétévesen egy csomó marhaságot posztolt a Twitterére. Aztán egyszer csak elkotyogta, hogy milyen könnyű volt átmenteni az iTunes beállításait a WP8-ra. Ez is micsoda szerepcsere! A Microsoft kampányol azzal, hogy az iPhone-ról egyszerű átállni a WP8-ra, miközben az asztali operációs rendszerek esetében mindig is az Apple próbálta meggyőzni az embereket, hogy a Windowsról könnyen Mac OS X-re tudnak váltani. Ebből is látszik, hogy most ki az erősebb kutya a mobiliparban.
Félgarzon jó kilátással

Apróbb módosítás a korábbi Windows Phone 7.5-höz képest, hogy a kapcsolatok tárolójában lévő csoportokat átnevezték szobáknak. A funkciója nem igazán változott, tehát az itt összegyűjtött ismerősöknek tudunk csoportos üzentet küldeni, vagy csak nekik megosztani fotókat. Talán azt hiszi a Microsoft, hogy a szobákban a júzerek majd otthonosabban érzik magukat.

Belfiore ezután nagy váltással áttért arra, hogy kicsit bemutassa a Microsoft rendszereinek legfőbb erejét, hogy a cég különféle platformjai mind együttműködnek egymással. A Windows 8-as számítógépre és tabletre, az Xbox 360 konzolra és a WP8 okostelefonra egyaránt bejelentkezhetünk Microsoft-fiókunkkal, és akkor könnyen szinkronizálni tudjuk az adatainkat. A Microsoft erre találta ki a Skydrive nevű ingyenes, 7 gigabájtos tárhelyet, amit mélyen a rendszerekbe integrált. A Skydrive nemcsak fotókat és videókat tárol, hanem Word, Excel és PowerPoint fájlokat is, és ha ezeket elkezdjük szerkeszteni az egyik eszközön (mondjuk a tableten), akkor a munkét később a telefonon vagy az asztali gépen is folytathatjuk, természetesen ott, ahol előzőleg abbahagytuk.

Végül a Microsoft legnagyobb sztárvendége lépett a pódiumra: Steve Ballmer, a cégvezér. Ő már nem is a szoftverekről beszélt, hanem arról, hogy a WP8 milyen menő hardvereken lesz kapható. Három gyártó telefonját mutatta be: a Nokia Lumia 920-nak a tűző napfényben is jól látható kijelzőjét és a kimagasló minőségű kameráját említette meg; a Samsung ATIV S okostelefonnak a hatalmas kijelzőjét és a vékonyságát méltatta, míg a HTC 8X esetében a nagylátószögű első kamerájáról és az erősítővel ellátott spéci fülhallgatóról beszélt. Ezek a mobilok novemberben kerülnek a boltok polcaira.

Hogy sikerül-e betörnie a mobilpiacra a Microsoftnak, vagy örökre lemarad, azt nem most fogjuk megmondani, ehhez előbb meg kell vizsgálnunk a készülékeket. Az biztos, hogy nem a processzor magjainak száma a döntő, hanem hogy a rendszer mennyire szolgálja ki a valós igényeket, és milyen áron lehet megszerezni.

index

2012.10.31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok