Szinte minden családban a palacsinta vezeti a kedvenc ételek listáját. Most megtudhatod, hogyan lesz a tésztája finomabb és vékonyabb.
Alaprecept
Ha robotgépet használsz a kikeveréséhez, a palacsintatészta különösen könnyűvé válik. Még finomabb lesz, ha szóda- vagy ásványvíz helyett is tejjel készíted. Négy személyre 4 tojást keverj össze 1 dl hideg tejjel és csipetnyi sóval, majd evőkanalanként dolgozz bele – csipetnyi sütőporral elvegyített – 25 dkg lisztet. Legvégül, apránként adj hozzá még 3-4 dl tejet, így biztosan nem képződnek majd csomók a tésztában. Akkor jó, ha a tésztamassza tejszín sűrűségű, vagyis sűrű, folyós.
Sütése
Inkább teflonserpenyőt használj, mert nem ragad bele a tészta, és kevesebb zsiradékra van szükség. A sütésre olaj, illetve olvasztott vaj vagy margarin egyaránt alkalmas. A zsiradék ne legyen túl forró, mert különben a palacsinta túlságosan sötét lesz. Csorgass kevés zsiradékot a serpenyőbe (vagy kenőtollal kend ki), majd önts bele egy kis merőkanálnyi tésztát, amit azonnal folyass szét, hogy egyenletesen elterüljön.
Megfordítás
Kb. 1 perc sütés után a palacsinta alsó fele már szép világosbarnára sült. Ha nem mered feldobni, óvatosan csúsztasd egy nagyobb fedőre, majd megfordítva helyezd vissza a serpenyőbe, hogy készre süljön. De megteszi egy széles lapát vagy fakanál is, amellyel könnyen megfordíthatod a tésztát.
Tálalás előtt
A palacsintákat tedd tálalásig sütő- vagy zsírpapírra, esetleg konyhai papírtörlőre, amely felszívja a fölösleges zsírt. Ezután a tésztát ízlés szerint töltsd meg, végül szorosan feltekerve vagy négyrét hajtva tálald. Az egyik legkedveltebb édes töltelék a házi készítésű baracklekvár.
életmód