Mára túl vagyunk a Fásy konyha kétéves születésnapján, amikor is 2010. szeptember 5-én első ízben jelentek meg receptjeim a Vasárnapi Blikk séfjeként. Köszönöm minden Olvasónak a biztatást, a támogatást, az egészséges kritikát és a dicsérő szavakat. Ez évek alatt több helyszínről jelentkeztem receptjeimmel. Immáron több hete a hajdúszoboszlói Silver Majorban főzöm az ételeket. Ez alkalommal a konyha séfjével, Bertalan Ferenccel közösen készítettem el a mai desszertet. A menü 1300 kcal/fő értéket tartalmaz. Jó étvágyat kívánok!
Fásy Ádám
Hajdúsági tányéros
Hozzávalók (4 személyre)
20 dkg szürkemarha lábszár
10 dkg mangalica-császárszalonna
1 kis fejvöröshagyma
1 db fehér paprika
1 db paradicsom
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej zeller
20 dkg burgonya
1 gerezd fokhagyma
3 dkg mangalicazsír
1 kk. őrölt kömény
só, bors
Elkészítési mód: A szürkemarha- lábszárat, a hagymát, a fehér paprikát, a paradicsomot, a zöldségeket, a tisztított burgonyát kockákra, a fokhagymát finomra vágjuk. Egy lábasban zsíron megdinszteljük a hagymát, belerakjuk a húst, a fehér paprikát, a héjától megtisztított, forrázott paradicsomot és a zúzott fokhagymát, majd zsírjára sütjük. Sóval, köménnyel, borssal ízesítjük, azután felöntjük 2 dl vízzel, és lassú tűzön félpuhára főzzük. A folyadékot menet közben állandóan pótoljuk. Belerakjuk a burgonyát és a zöldségeket, fedő alatt megpároljuk. 8 dl vízzel felöntjük, egy forralás után lassú tűzön készre főzzük. A szalonnát négyfelé vágjuk, bevagdaljuk, kevés zsírban szép pirosra megsütjük, és tálalásnál a forró levesre helyezzük.
Fűszeres tejfölben sült csirkemell pirított karikaburgonyával
Hozzávalók (4 személyre)
60 dkg csirkemellfilé
80 dkg burgonya
2 dl tejföl
1 cs. friss kakukkfű
3 levél friss bazsalikom
1 kk. őrölt szegfűszeg
2 ek. olívaolaj
só
Elkészítési mód: A csirkemellet hosszában négyfelé osztjuk, megmossuk, sózzuk és olívaolajjal bekenjük, majd tepsibe rakjuk. A friss zöldfűszereket finomra vágjuk, tejföllel összekeverjük, azután sóval ízesítjük, őrölt szegfűszeggel illatosítjuk, ezt követően bekenjük vele a húst. 180 °C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Menet közben a burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük, ezután egy tepsibe egyenletesen elterítjük. Olívaolajjal meglocsoljuk, és 200 °C-os előmelegített sütőben pirosra sütjük. A csirkemelleket fölszeleteljük, ízlésesen tányérra helyezzük, mellé köretként pirított burgonyát tálalunk és kakukkfűvel díszítjük. Házi savanyúságokat javaslok hozzá.
Tejszínhabos-mazsolás piskótakocka karamellkosárban
Hozzávalók
(10 személyre)
A piskóta-
tésztához:
4 db tojás
50 dkg liszt
5 dkg étkezési
kukoricakeményítő
10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
A krémhez:
4 dl tej
2 db tojás
8 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db citrom
5 dkg mazsola
A díszítéshez: 1 t. tejszínhab, ribizli
Elkészítési mód: Tészta: A lisztet és a kukoricakeményítőt összekeverjük, majd átszitáljuk, és hozzáadjuk a cukrokat, valamint a habosra felvert tojásokat. Az egészet összekeverjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen elterítjük. 160 °C –os előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
Krém: A tejet melegítsük fel kb. 80 °C-ra, majd a citromot kettévágjuk és citromfacsaróval a levét kinyomjuk, azután beleöntjük. Egy lábosban keverjük simára a lisztet, a tojást és a cukrot, majd adjuk hozzá a citromos tejet. Kis lángon felmelegítjük, amint elkezd forrni, levesszük a tűzről, és belerakjuk a mazsolát. A kihűlt mazsolás krémet összekeverjük a piskótakockákkal. Üvegtálkába tálalhatjuk, a tetejét tejszínhabbal és ribizlivel díszítjük. Én karamellkosárba tálaltam, de természetesen az ügyesebb háziasszonyok megpróbálkozhatnak az elkészítésével!
blikk.hu