HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Gasztronómia > Ünneppé teszik a napot e finom falatok

t: 4317

Ünneppé teszik a napot e finom falatok

Kedves Olvasó!
A töltött káposzta kedvelt magyaros étel. Van olyan ünnep, amikor nem hiányozhat az asztalról. Legyen a mai vasárnap is egy ilyen ünnep! Netalántán ha nem fogy el a töltött káposzta, örüljenek neki, hiszen ahogy a mondás is tartja, minél többször melegítjük, annál finomabb! Befejezésül egy különleges finomságot ajánlok, amelyet a Silver Major séfjével, Bertalan Ferenccel közösen készítettünk el. A menü 1340 kcal/fő értéket tartalmaz.
Az ételek elkészítéséhez sok sikert, az elfogyasztáshoz jó étvágyat kívánok!
Fásy Ádám

Kapros töltött káposzta Silver Major módra
1000 kcal/fő
Hozzávalók (4 személyre)

 20 dkg debreceni kolbász
20 dkg húsos füstölt szalonna
1 kg savanyú aprókáposzta
1 kg savanyú káposztafej (8-10 levél)
3 dkg kalocsai édes-nemes őrölt paprika
2 ek. liszt
5 dl paradicsomlé
2 ek. mangalicazsír
1 kis fej vöröshagyma
1 dl tejföl
só, bors

Töltelék:

60 dkg darált sertéshús
20 dkg rizs
1 gerezd fokhagyma
2 dkg kalocsai édes-nemes őrölt paprika
1 cs. petrezselyemzöld
1 cs. kapor
2 ek. mangalicazsír
só, őrölt bors, őrölt kömény



Elkészítési mód:

Töltelék: A húst, a rizst és a mangalicazsírt összegyúrjuk a péppé zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel és kaporral. Fűszerezzük, ízesítjük: őrölt borssal, őrölt köménnyel, őrölt paprikával és sóval.

Töltés: A savanyított káposztalevelek torzsáját levágjuk, hogy könnyen hajlíthatók legyenek. A levél keskenyebb végére helyezzük a tölteléket, az egyik felét ráhajtjuk, majd a másik felét feltekerjük és a mutatóujjunk segítségével benyomkodjuk. (Megj.: Ne töltsük feszesre a káposztaleveleket, legyen helye a rizsnek megdagadni!)

Felkészítés: Egy lábasba 1 ek. mangalicazsíron megdinszteljük a finomra vágott hagymát, és belerakjuk az apró savanyú káposzta felét, majd körkörösen rakjuk a töltelékeket, ezt követően a savanyú aprókáposzta másik felével letakarjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejét megszórjuk kalocsai őrölt paprikával. 2-3 órán át lassú lángon főzzük. A folyadékot folyamatosan pótoljuk.

Paradicsomos-rántás: Menet közben barna rántást készítünk. Egy serpenyőben 1 ek. mangalicazsíron a lisztet állandó keverés mellett kávébarnára pirítjuk, majd paradicsomlével felöntjük, simára keverjük és félrerakjuk.
Amikor megfőtt a káposzta, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Leszedjük a tetejéről az aprókáposztát, kiszedjük a töltelékeket és félrerakjuk.

A tetejéről levett aprókáposztát visszarakjuk, beleöntjük a paradicsomos-rántást és állandó kevergetés mellett 20 percig tovább főzzük, majd visszarakjuk a töltelékeket. Lassú tűzön óvatosan egy forralás után tálaljuk. A szalonnát bevagdaljuk, a debreceni kolbászt karikákra vágjuk és megsütjük. Tálalásnál a töltelékeket ízlés szerint egymás mellé sorba rakjuk, leöntjük aprókáposztával, meglocsoljuk tejföllel, azután debreceni kolbászkarikákkal, kakastaréjjal és kaporvirággal díszítjük.

Sárgabarackkal töltött palacsinta
340 kcal/fő
Hozzávalók (10 személyre)
Tészta:

4 db tojás
40 dkg liszt
3 dl tej
4 dl szénsavas ásványvíz
1 ek. cukor
1 kk. szódabikarbóna
1 t. vaníliás cukor
egy csipet só
2 ek. olaj a sütéshez

Töltelék:

80 dkg magozott sárgabarack
1 kk. fahéj
5 dkg cukor
2 t. vaníliás cukor
1 mk. szegfűszeg
3 dkg vaj

Barackkrém:

30 dkg magozott sárgabarack
2 dkg vaj
1 dl tejszín
1 tojássárgája
2 t. vaníliás cukor
egy csipet só



Elkészítési mód:

A tészta hozzávalóit egy tálban kézi habverővel csomómentesre keverjük. A palacsintatésztát egy órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ha a tészta nagyon sűrű, kevés szénsavas ásványvízzel hígíthatjuk. A palacsintasütőt pár csepp olajjal felforrósítjuk, és fél merőkanálnyi tésztát öntünk a közepére. Körkörös csuklómozdulatokkal a tésztát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben. Az egyik felét kb. 50 mp-ig, a másik felét 25 mp-ig sütjük. Menet közben a töltelékhez a barackokat apróra vágjuk. Vajon megpároljuk, cukrokkal és a fűszerekkel beízesítjük, majd a kisütött palacsintákba egyenként beletöltjük.

Barackkrém: A 20 dkg barackot botmixerrel pépesítjük, majd vajon felhevítjük, a tojássárgájával simára kevert tejszínnel felöntjük, cukorral, egy csipet sóval ízesítjük és krémesre főzzük.
Tálalásnál a megtöltött palacsintát a tányér közepére helyezzük, leöntjük a barackkrémmel, végül barackkal, eperrel és mentalevéllel díszítjük.

blikk.hu

2012.10.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok