HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Telefonok > Ez az új Nokia nálad?

t: 6016

Ez az új Nokia nálad?

Milyen minőséget lehet elérni egy okostelefonba épített, 41 megapixeles kamerával? A Nokia új csúcskészüléke, a 808 Pure View fotós és videós képességeit hasonlítottuk össze riválisaival: egy iPhone 4-gyel, egy kompakt kamerával és egy profi DSLR fényképezőgéppel. Megdöbbentő eredmények születtek.

Nem mondhatni, hogy az utóbbi években a Nokia új okostelefonjaival gyakran kavarta volna fel az állóvizet, de az év eleji Mobil Világkongresszuson bemutatott Nokia 808 PureView készülék híre bejárta a világsajtót.

Ez az új Nokia nálad?

Ez nem is csoda, hiszen a 808-ba minden rivális készüléknél nagyobb, 41 megapixeles digitális kamerát építettek, ilyen felbontást pedig ma még csak a műtermi fotósok által használt, középformátumú digitális gépek tudnak, hétköznapi modellek nem. Az új Nokiáról messziről látszik, hogy nem mindennapi fotós képességei vannak, beépített kamerája jócskán kidudorodik a hátlapjából. Ezt a mobilt nem csupán a számítástechnikai bolt szakavatott eladója szúrta ki tesztelőnk kezében, a zöldségesnél sorban állva is rákérdeztek a tudására. Ezzel a telefonnal, úgy tűnik, jobban lehet menőzni, mint egy iPhone-nal - ha valakinek ez fontos.
A Nokia 808 egyébként 4 colos, jó minőségű AMOLED érintőképernyővel rendelkezik, amelyet strapabíró Gorilla-üveg véd, belsejében pedig 1,3 gigahertzes ARM processzor és fél gigabájt memória található.

Ferrari gyenge motorral?

A készülék némileg érthetetlen módon nem a Windows Phone-t, hanem a Nokia saját, Symbian szoftverének legújabb, Belle nevű operációs rendszerét használja. Ezt a régi verziókhoz képest már sokkal nagyobb élmény használni, grafikus felülete is sokat javult, de komfortban még mindig nem képes elérni egy újabb androidos mobil vagy iPhone színvonalát. A képernyő lezárását feloldó oldalsó csúszka azonban praktikus, sokkal kényelmesebb használni, mint a riválisok képernyőtapizós megoldásait.


A Belle sebességével a csupán fél gigabájt memória ellenére sincs probléma, inkább az a zavaró vele, hogy nem léteznek túl jó applikációk hozzá. A YouTube-app például egyszerűen a videomegosztó mobil felületét hívja meg, és csak gyatra minőségben lehet a videókat megnyitni, pedig a kétszázezer forintos mobil hardveres képességei ennél jóval többre is képesek lennének. A rendszer komoly pozitívuma a Nokia saját térképszoftvere, amely gyakorlatilag az egész világban lehetővé teszi az autós vagy gyalogos navigálást akár mobilinternet nélkül is.

A legjobb kamera, amit valaha mobilba tettek

Gyakorlatilag semmiféle negatívumot nem lehet mondani viszont a készülék beépített kamerájáról. A 41 megapixeles, nagyméretű érzékelőből ugyan ténylegesen csak 34 vagy 38 megapixelt lehet kihasználni, attól függően, hogy szélesvásznú vagy hagyományos képarányú fotót akarunk készíteni, ez még így is jelentős többlet a tipikusan tíz megapixel alatt dolgozó riválisokhoz képest. A Nokia 808-as fotós képességeit egy iPhone 4-gyel, egy Panasonic Lumix TZ7-es kompakt fényképezőgéppel, valamint egy EOS 5D Mark III professzionális tükörreflexes fényképezőgéppel hasonlítottuk össze.A Nokia 808 óriási felbontásának előnye a zoomolásnál érzékelhető a legjobban: a hagyományos digitális kamerával szerelt telefonokon a digitális zoom használata lerontja a képminőséget, az új Nokiánál azonban nem. Bár ha a nagyítás funkciót bekapcsoljuk, a rögzíthető maximális képfelbontás 8 megapixelre csökken - mivel tulajdonképpen a teljes 38/34 megapixeles kép egy részletét vágja ki a telefon -, ez még mindig jókora méretű fotót jelent, amelyet nyugodtan fel lehet tölteni bárhova, akár posztert is lehet nyomtatni ekkora méretből. Az készüléken elérhető digitális nagyítás nagyjából három-négyszeres zoomnak felel meg.

Amikor a mobil lekörözi a profi fényképezőgépet

Magunk is meghökkentünk, de kollégánkról napfényben rögzített portréfotóink közül a Nokia 808-assal rögzített lett a legrészletesebb: ezen még a portréalany hajszálai is külön kivehetők százszázalékos nagyítás mellett. A 38 megapixeles változat az egymillió forintos Canon 5D Mark III-nál is részletgazdagabb képet produkált, különösen akkor, ha utólag egy kis élesítést alkalmaztunk a képre. Alapesetben a Nokia kamerájának képe ugyanis kissé lágy, de színei és kontrasztja természetes, egyik érték sincs utólag digitálisan túlhúzva.A hagyományos fényképezőgéppel mutat hasonlóságot a 808-as kamerája azért is, mert nem elektronikus, hanem mechanikus zárja van: fotó rögzítésekor ennek becsukódását és kinyílását ugyanúgy lehet látni, ahogy egy rendes fényképezőgép esetében, ez pedig lehetővé teszi azt, hogy az exponálógomb lenyomását követően minimális késleltetéssel készüljön el a fotó. A záridő vagy a rekesz nyitottságának manuális szabályozására a mobil apró optikáján nincs mód, itt egyedül egy menüből aktiválható, napszemüveghez hasonlóan működő szűrő segíthet abban az esetben, ha túl sok a fény, mégis szándékosan hosszabb záridővel szeretnénk fotózni.A Nokiába szerelt miniatűr Carl Zeiss optika fényereje (F2.4) ebben a kategóriában jónak mondható, a filmes értékre átszámítva 26-28 mm-es, az iPhone kamerájánál nagyobb látószög pedig kifejezetten praktikus, hiszen így több dolog fér el a képen úgy, hogy csak minimális mértékű torzítást lehet tapasztalni a fotón. A Nokia kamerájának további extrája, hogy a képernyő érintésével egy-egy pontra is lehet állítani a fókuszálást, a megfelelő minőségű objektívnek és a nagy képszenzornak köszönhetően pedig akár elmosódott hátterű fotókat is lehet készíteni. A kamera ISO 1600-as érzékenységig működik, tolerálható mértékű képzajjal, ennek köszönhetően a szokványos mobilkamerákkal ellentétben sötétebb helyiségekben is lehet fotózni vele. Próbáink során nem sikerült a kamera fénymérőjét összezavarni azzal, hogy nagy világosságkülönbségű helyszíneken fotóztunk vele.

Full-HD-s videónál is tud zoomolni

Az már nem számít újdonságnak, ha egy mobiltelefon full-HD-s (1920x1080 pixeles) videót is tud rögzíteni, erre természetesen a Nokia 808-as is képes. A YouTube-on megtekinthető próbáink során nagyon szépen, lassú átmenet nélkül volt képes szabályozni az expozíciót akkor, amikor a kamera egy világos részről egy sötét objektumra állt át. A nagy felbontású videó felvétele közben ugyancsak három-négyszeres zoomot lehet alkalmazni, amelynek adagolását a telefon oldalán lévő gombokkal aránylag finoman meg lehet oldani.Elég furcsán érezheti viszont magát a Nokia 808 használója akkor, amikor az elkészült óriásfelbontású képeket meg akarja osztani valakivel. Próbáink során a Facebook hibát jelzett, a beépített levelezőkliens pedig a fájlok méretének nagysága - 10-12 megabájtos fotókról beszélünk - miatt nem akarta azokat mellékletként továbbítani. A Nokia szoftvere egyedül a Picasára engedte feltölteni az óriási fotókat, ilyen méretet azonban csak wifin keresztül praktikus forgalmazni: a telefont megvásárlók közül a legtöbben valószínűleg az első héten átkapcsolják 38 megapixelesről a 8 megapixeles, de digitális zoomot biztosító módba a telefon kameráját.

Szebb fotókat készít, mégsem biztos, hogy jobb

A Nokia 808 egyértelműen maga mögé utasítja az egyébként jó minőségű kamerával felszerelt iPhone 4-et, ilyen jó minőségű fotókat rögzítő telefonnal még sohasem volt dolgunk. Erősségének számít a sok beállítási lehetőség, bár erre külön fotós alkalmazásokkal az iPhone is képessé tehető, az óriási felbontás által lehetővé tett minőségromlás nélküli zoomolást még egyetlen riválisa sem nyújtja.

A finn gyártó szuperkamerás mobilja gyakorlatilag teljes értékűen képes kiváltani egy ultrakompakt digitális fényképezőgépet, hiszen rendes Xenon vakuval van felszerelve, 16 gigabájtos memóriájában pedig rengeteg nyaralós fénykép is elfér. Sajnos azonban a telefon egyéb funkciói nincsenek arányban a 808-as magas árával, egy ilyen drága mobil tulajdonosa joggal várhatja el, hogy telefonjára jobbnál jobb alkalmazásokat és játékokat tölthessen le, a Nokia Belle szoftver pedig ezek terén nem versenyképes sem az iPhone-nal, sem egy azonos árú androidos mobillal. Ezt a telefont akkor lenne érdemes megvenni, ha már a fejlett Windows Phone 8 rendszert használná, vagy jobb megvárni, amíg a Nokia elkészít egy modern platformot használó utódot belőle.

origo

2012.08.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok