HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Karrier - Üzleti negyed > Ötödével csökken a Nobel-díj összege

t: 4638

Ötödével csökken a Nobel-díj összege

Ötödével csökken a Nobel-díj összege a túlköltekezés miatt. Az idei évtől így 10 millió helyett 8 millió svéd koronát (266 millió forintot) kapnak a díjazottak - jelentette be a hétfőn a Nobel Alapítvány.

A Nobel-díjat a svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel alapította, aki 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, a kémia, a fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai, valamint az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel érdemelte ki a díjat.

1968-ban a tudományos munkásság nobeli elismerése kiegészült a Közgazdasági Nobel-emlékdíjjal. Ezt a Svéd Bank kezdeményezte a pénzintézet fennállásának 300. évében, s a díjat hivatalosan Alfred Nobel-emlékdíjnak nevezik.Mint az Alfred Nobel vagyonát 1900 óta kezelő alapítvány rámutat, a költségek meghaladták a kamatokból és a befektetésekből származó jövedelmet az elmúlt évtized alatt. Így szükségessé vált a díj 8 millió koronára csökkentése.

Az alapítvány hozzákezdett az adminisztrációs kiadások, valamint a díjátadó gálák költségeinek lefaragásához. Az idei díjazottak már a csökkentett összegű elismerést kapják.

Deluxe

2012.07.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok