HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Egészség > Így győzd le a tavaszi fáradtságot!

t: 4797

Így győzd le a tavaszi fáradtságot!

Sokszor vitaminhiánnyal magyarázzuk a jó idő beköszöntével együtt járó tavaszi fáradtságot. Ön sem tudja melyiket érdemes választani: a vitamin tablettákat, a primőr-, esetleg a fagyasztott zöldségeket? A Tudatos Vásárlók Egyesülete és Dr. Lelbach Ádám a Dr. Rose Magánkórház belgyógyásza és gasztroenterológusa segíthet a döntésben.

Mire jók?

A vitaminok nélkülözhetetlenek többek között az anyagcsere- folyamatokban, az immunvédekezésben, az enzimek működésében, a vérképzésben. Mindegyik vitaminnak megvan a saját szerepe. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes elraktározni, ezzel szemben a vízben oldódó társaikat a szervezet nem tárolja, a fel nem használt felesleg pedig kiürül. A „minél több annál jobb" elv ebben az esetben tehát nem érvényes.

Primőr zöldségek

A boltok polcain ugyan csábítóan mutatnak, de jó vigyázni velük. A primőr zöldségek valószínűleg még nem láttak sok természetes napfényt, a gyümölcsök szezon előtt pedig többnyire a nagy tárolóházakból kerülnek a polcokra. Előfordulhat, hogy a kelleténél több vegyszert, és kevesebb értékes vitamin tartalmaznak.Mirelit

A megfelelő technológiával fagyasztott zöldségek tápanyag-, és vitamin tartalma megközelíti a friss zöldségekét, de más megfelelő tárolási módszerek alkalmazása, pl. savanyítás is megakadályozhatja a vitamintartalom csökkenését- árulta el Dr. Lelbach Ádám.Friss zöldségek

Természetesen a friss zöldségekben, gyümölcsökben van a legtöbb vitamin, amit hasznosítani tud a szervezet. Közismert például a póréhagyma, újhagyma C-vitamin tartalma, de van bennük B-vitamin, kalcium, foszfor, vas, cink, folsav is. Friss formában ráadásul más értékes anyagokat is tartalmaznak, fogyasztásuk tehát nem csak vitamintartalmuk miatt előnyös. Párolva, főzve is egészségesek maradnak.

Vitamin tabletták

A felgyorsult életvitel mellett egyszerű és gyors megoldásnak tűnhetnek a vitamin tabletták. Fontos, hogy ezek nem képesek teljes mértékben pótolni a természetes vitaminokat.Mikor szükséges a vitaminpótlás?

Vannak olyan speciális állapotok, amikor a szervezet vitaminszükséglete megemelkedik és táplálékkal nehéz lenne kielégíteni. Figyeljen oda, ha dohányzik, egyoldalúan táplálkozik, rendszeresen alkoholt fogyaszt, tartós gyógyszeres kezelés vagy folyamatos stressz alatt áll. Fontos, hogy a várandósság, a fertőző betegségek is növelik a vitaminszükségletet – mondta el Dr. Lelbach Ádám. Ilyen esetekben érdemes orvos vagy dietetikus tanácsát kérni.

Pótoljuk, de melyiket?

A D-vitamint a szervezet termeli napfény hatására, a kalcium pedig a csontok, az idegrendszer és az izmok működéséhez kell. A magnéziumnak fontos szerepe van az energia felszabadításában, a vas hiányában vérszegénység alakulhat ki. A C-vitamin immunerősítő, a B-vitaminok pedig az anyagcseréhez kellenek.

Blikk.hu

2012.05.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok