HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Internet > Újabb csaló fosztogatott a Vaterán

t: 5878

Újabb csaló fosztogatott a Vaterán

Nagypályás csaló áldozatai panaszkodnak a legnagyobb magyar online aukciós oldal, a Vatera fórumán. A Radicsovics50 néven regisztrált felhasználóról már közel 150-en jelentették, hogy átverte őket. A csaló a legősibb aukciósházas trükköt alkalmazta: először kisebb, teljesített üzletekkel megalapozta a reputációját, majd egyszerre hirdetett meg sok nagy értékű tárgyat eladásra, és miután az aukciók nyerteseitől megkapta a pénzt, azt zsebre tette és eltűnt.

A csaló tavaly karácsonykor regisztrált a Vaterára, az akcióba pedig március közepén vágott bele. Lcd-tévéket hirdetett nagyon csábító áron, 30 és 100 ezer forint között, de azokat a pénz beérkezése után senkinek nem küldte el. Mivel a fizetés banki átutalással történt, és több reklamáló is beszélt a csalóval telefonon (akkor a futárcég leterheltségére hivatkozott a késés okaként), a rendőrséghez forduló átvert felhasználók azt remélik, a bankszámlaszám és a telefonszám
elég nyom lesz a kézre kerítéséhez. Becslések szerint akár a 10 milliót is elérheti az összeg, amit besöpört a csaló a fantomtévékkel.

A Vatera tájékoztatása szerint a csalófigyelő rendszerük március 9-én jelzett Radicsovics50-nél gyanús tevékenységet, ekkor le is tiltották a felhasználót, és értesítették a vele kapcsolatban álló, valószínűleg a csalásban érintett felhasználókat. Eddig 11 átvert vásárló tett rendőrségi bejelentést. Az online piactéren előforduló csalások felderítési aránya közel van a 100 százalékhoz, az ilyesmit nem lehet büntetlenül megúszni, itt minden kattintásnak nyoma van – fogalmazott kérdésünkre a Vatera illetékese.

Legutóbb a Teszvesz.hu-n fordult elő hasonló méretű csalás a magyar neten, ott rövid időn belül kézre kerítette a tettest a rendőrség, és néhány hónap múlva el is ítélte a bíróság, letöltendő börtönbüntetést kapott.

index

2012.03.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok