HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > MOBIL > Érdekességek - Tartozékok > Harmadik az Apple a mobiliparban

t: 1829

Harmadik az Apple a mobiliparban

Öles lépéssel lett az Apple a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója, karácsonykor rengeteg iPhone fogyott. A cégben óriási tartalékok vannak, nem is lehet kétséges, hogy tartani tudja ezt a szintet.

Fél évtizede változatlanul a Nokia és a Samsung uralja a globális mobilpiacot, mert hihetetlen mennyiségben tudják ontani magukból az olcsó készülékeket. Pár évvel ezelőtt még csak olyan régi motorosok sorakoztak föl az óriások mögött, mint a Sony Ericsson, a Motorola és az LG, de ahogy a világ elkezdett okostelefonra váltani, úgy nyertek piacot az ügyesen helyezkedő kínai gyártók. A Huawei már nagyjából annyi mobilt ad el, mint a Motorola és a Sony Ericsson. Év végén a fapados mobilokat gyártó ZTE csúcsteljesítményt nyújtott azzal, hogy majdnem utolérte az LG-t.

Az elmúlt évek legnagyobb győztese az Apple. A mobilipart forradalmi újításokra késztető cég négy és fél év alatt jutott el a semmiből az előkelő harmadik helyre, ahonnan az LG-t taszította le. Az IDC előzetes becslése szerint az Apple 37 millió iPhone-t adott el 2012 utolsó negyedévében, míg az LG ennek a felénél is kevesebbet, 17,7 milliót. Az Apple korábban is megközelítette dél-koreai riválisát, de ez csak egy negyedévre elegendő fellángolás volt, ami az ötödik helyre volt elegendő. Amikor a felhasználók új iPhone-modell megjelenésére számítottak, nagyon visszaesett a vásárlás, ami eléggé lerontotta az éves statisztikát. Idén év végén azonban olyan népszerű volt az iPhone 4S, hogy az az év egészére bebiztosította az Apple bronzérmét.

Nem valószínű, hogy az Apple hamar utoléri a teljes mobilpiac két legnagyobb szereplőjét, a nála 3-4-szer több készüléket eladó Samsungot és Nokiát. De ez is csak akkor igaz, ha a minden készülékeladást figyelembe veszünk, mert az okostelefonok piacán az Apple már lenyomta a két fő riválisát, hiszen csak okostelefont árul, míg az ellenfelei olcsó készülékeket is. A táblázatban szereplő adatok azt mutatják, hogy minden nehézség ellenére a Nokia csak 8,2 százalékkal esett vissza, a Samsung egészséges 20 százalékos növekedést ért el, és az LG-n kívül a többiek is szépen gyarapodtak.

A Nokiát az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti vezető pozícióját - ha a tavalyi változásokkal számolunk a 2012-es évre, akkor a Samsung egy hajszállal megelőzheti a finn riválisát. Most még nem tudni, hogy miként sül el a Nokia és a Microsoft közös kísérlete a Windows Phone operációs rendszerrel, márpedig ezen múlik a két cég jövője. A Lumia készülékek jó minőségűek, a Windows Phone-ban sok a lehetőség, de vannak hardveres és szoftveres hiányosságok. A Samsung azért veszélyes ellenfél, mert már most többféle áron és méretben kínál okostelefonokat és tableteket, ráadásul nem kötötte magát egy platformhoz, Androidot, Windows Phone-t és Badát is használ a készülékein.

index

2012.02.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok