HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Biztonság > Óriási hekkertámadás-sorozat Norvégiában

t: 5036

Óriási hekkertámadás-sorozat Norvégiában

Norvégiában az idén példa nélküli hekkertámadás-sorozatot hajtottak végre a skandináv ország különböző gazdasági területein működő vállalatok ellen – közölte pénteken a norvég nemzetbiztonsági hatóság (ASM).

A szolgálat közleményében arról számolt be, hogy tíz informatikai támadásról tudnak, ennél azonban valószínűleg több történt, de az érintett intézmények nem értesítették a hatóságokat az esetekről. A hekkerek vállalati tervdokumentációkhoz, műszaki rajzokhoz juthattak hozzá, megszerezhették a felhasználók nevét és jelszavát – mondta el Kjetil Berg Veire, szóvivő.

Az ASM szerint okkal feltételezhető, hogy a támadásokat ugyanazon hekker, vagy hekkercsoport indította, mert a számítógép-rendszerekbe behatolást ugyanazzal a módszerrel hajtották végre. A kiszemelteknek vírusos fájlt tartalmazó emailt küldtek. Minden egyes támadás személyre szabott volt, hogy megkerüljék az adott gépekre telepített vírusfelismerő programokat. A nyomozást nehezíti, hogy külföldről indították az akciókat.

A támadások célpontjai főként az olajipari, az energetikai és a hadiipari szektorban érdekelt vállalatok voltak. Több alkalommal akkor hajtották végre a támadásokat, amikor a célpont vállalat egy-egy fontos szerződéskötésről folytatott tárgyalásokat.

index

2011.11.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok