Most egy ínycsiklandó előételt, egy tartalmas főételt és egy igazán finom desszertet ajánlunk olvasóinknak. Ezeket a mediterrán receptötleteket a kezdő háziasszonyok is bátran kipróbálhatják!
Dzadzíkivel töltött paradicsom
Adag: 4-6. Elkészítési idő: 25 perc + 1 óra hűtés
Hozzávalók: 12 db paradicsom, 250 ml joghurt, 1 uborka, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 1 csokor finomra vágott friss menta, 1 evőkanál ecet, 2 evőkanál olívaolaj, só, fekete bors.
Elkészítés: Levágjuk a paradicsomok tetejét, kiszedjük a húsát és a magokat, a belsejét megsózzuk. A vágott felületükkel lefelé papírtörlőre rakjuk, hogy a levük kicsöpögjön. A dzadzíkihez meghámozzuk az uborkát, apróra kockázzuk, megsózzuk, 10 percig állni hagyjuk, kicsavarjuk a levét. A joghurtot, a fokhagymát, az uborkát és a mentát összekeverjük egy tálban, hozzáöntjük az olajat, az ecetet, majd sózzuk, borsozzuk. A keveréket a paradicsomokba kanalazzuk. Tálalás előtt hűtőszekrényben 1 órán át hűtjük.
Tárkonyos gombával töltött csirke
Adag: 4. Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók: 4 fél csirkemell, 60 g finomra vágott csiperkegomba, 1 felszeletelt cukkini, 1 finomra vágott póréhagyma, 1 gerezd finomra vágott fokhagyma, 2 evőkanál finomra vágott friss tárkony, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, zöld saláta.
Elkészítés: előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A póréhagymát, a cukkinit, a fokhagymát és a gombát 2 evőkanálnyi olajon puhára pároljuk, majd félrehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a tárkonyt. Megsózzuk és fekete borssal ízesítjük. A csirkét óvatosan kiverjük húsklopfolóval, és megkenjük a csirkemelleket a gombás töltelékkel. Feltekerjük a húst, végeit visszahajtjuk, és fogpiszkálóval megtűzzük. A tekercseket megkenjük a maradék olajjal, és teflontepsiben 30-35 percig sütjük. Kihúzzuk a tekercsből a fogpiszkálót, és felszeleteljük a húst. Zöld salátával, forrón tálaljuk.
Banánfánk
Adag: 6. Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók: 225 g fehér liszt, 1 l növényi olaj, 150 ml tej, 1 tojás, 3 pürésített és citromlével meglocsolt banán, 2 evőkanál porcukor, 2 teáskanál sütőpor, 1/4 teáskanál só.
Elkészítés: A lisztet, a porcukrot, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban. A tejet és a tojást felverjük, és a száraz alapanyagokhoz öntjük. A banánpürét a keverékbe forgatjuk. Ha a keverék túl sűrű, kevés tejet adjunk hozzá, vagy esetleg kevés lisztet, ha túl híg. A tésztánk legyen sűrű, de csöppenthető állagú. Felforrósítjuk az olajat egy nagy serpenyőben. A tésztából kanálnyi mennyiséget az olajba helyezünk, a fánkokat adagonként 5-7 perc alatt aranybarnára sütjük. A felesleges olajat papírtörlőn lecsöpögtetjük. A fánkokat porcukorral megszórjuk, majd forrón tálaljuk.
Blikk.hu