Illatos, omlós, kemény vagy puha? Főtt vagy nyers-füstölt legyen a sonka? Utánajártunk, mit érdemes húsvétkor a családnak kínálni, s mi az, amit semmiképp se vegyünk: akad ugyanis olyan sonkának kínált húskészítmény, amely nem állta ki a próbát. A hipermarketekben leginkább kötözött lapockával csábítják a vásárlót, combból készült főtt sonkát még sok hentesnél sem lehet kapni, itt is csak lapockát kaptunk.
A piaci kínálat széles, ám kettős: a borsos áron (1980 Ft/kg) vásárolt főtt-füstölt sonkáról a tesztelés során kiderült: bár igazán ízletesre sikeredett, a jelek szerint mégiscsak gyors pácolással készült. Tesztünk nyertese ugyaninnen került ki, az egyik legmagasabb áron (őstermelőtől) vásárolt nyers-füstölt sonka mindenféle szempontból az első helyen végzett, maximális pontszámmal.
Dömölki Lívia élelmiszer-biztonsági szakértő végigkóstolta szerkesztőségünkben az ünnepi asztalra szánt sonkákat
A hipermarketekben ugyan rengeteg az áru, de mindössze 4-5 féle termék található a pultban: nyers füstölt sonkából pedig csak egyféle kapható.
– A jó sonka nem puha, és semmiképpen nem engedhet levet! A főtt sonkáknál a sótartalom maximum 4,5 százalék lehet. A nyers sonkák az áztatás és főzés során még vesztenek a sótartalmukból, így azokban 9 százalék is elfér – magyarázta Dömölki Lívia élelmiszerbiztonsági szakértő. A hivatásos kóstoló előbb az összes sonkán „átrágta" magát, majd 1–5-ig pontozta a termékeket. – Legnagyobb súlyozással a szín, illat és íz kerül a végeredménybe (1,6-szeres szorzó), majd az állomány (1,2), s végül az alak (1), amely a legkevésbé fontos – magyarázta a szakértő.
A Tesco Soroksári úti üzletének 2010. 04. 13-i árait és kínálatát, a CBA Corvin, a Húspalota és a Fehérvári úti csarnok 2010. 04.14-i árait és kínálatát teszteltük.
Blikk.hu