HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Magyarország > Megmenthető-e a tanyavilág?

t: 4135

Megmenthető-e a tanyavilág?

A magyarországi tanyavilágban már régen megállt az idő. Kevesen bíznak abban, hogy az 1 milliárd forintos, hamarosan kezdődő tanyaprogram új lendületet adhat ennek a letűnőben lévő életformának.

Zurek Lajos gyomaendrődi tanyájához télidőben csak hosszú sárdagasztás után lehet eljutni. Az állattartással foglalkozó 59 éves férfi otthonához ugyanis nem vezet műút, a belvizes időszakokban semmilyen jármű nem tud itt közlekedni.

— Nem értem, miért nem lehet normális életkörülményeket teremteni a tanyasi emberek számára! Még a mentő sem volna képes bejönni hozzám, ha valami baj érne! — panaszolta lapunknak Zurek Lajos.

Hasonló gondokkal másutt is küzdenek a tanyán élő emberek. Számukra aligha jelent vigaszt az, hogy a Magyar Országgyűlés 2009. május 25-én elfogadta azt a határozati javaslatot, mely szerint a magyar tanyavilág a nemzeti, s egyben az európai örökség része, amelynek fennmaradása, új életre keltése és fejlesztése nemzeti érdek.

A felélesztés egyik jele lehet a 2011. évi tanyaprogram, melyre 1 milliárd forintot különített
el a kormány. A pályázatok hamarosan megjelennek. A cél többek között a külterületek
infrastruktúrájának fejlesztése és — az önkormányzatok bevonásával — a tanyákon megtermelt áruk helyben történő értékesítése, tanyaboltok létrehozása.

Kérdés azonban, hogy 1 milliárd forint elegendő-e arra, hogy legalább elinduljon ez a folyamat. Kun Mihály, a Békés Megyei Agrárkamara elnöke úgy véli, ekkora összegből legfeljebb néhány „bemutató tanya” hozható létre, az infrastruktúra területén ugyanis óriási a lemaradás. Ami pedig a tanyákon megtermelt áruk értékesítését illeti, a kamarai elnök szerint megyénkben e téren is nehéz lesz előrelépni.

A boltok megnyitásához ugyanis sok termelőre és sok árura lenne szükség, márpedig nálunk mindkettőből kevés van. Békésben ugyanis leginkább idős emberek élnek tanyán, ők már nem tudnak termelni, a fiatalokat pedig — éppen az infrastruktúra hiánya miatt — nem vonzza ez az életforma.

beol.hu

Bartha Kata

2011.02.23

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Tanyavilág - Károly Emőke festménye
Tanyavilág - Károly Emőke festménye
Tanyavilág - Vass Zoltán
Tanyavilág - Vass Zoltán
Boldogulni tanyán
Boldogulni tanyán
Boldogulni tanyán
Boldogulni tanyán

Legfrissebb magazinok