HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Európa > Salzburg a nemzetközi rangú város

t: 4134

Salzburg a nemzetközi rangú város

Salzburg városa környezete táji szépségeinek és városképe hasonlíthatatlan bájának köszönheti nemzetközi hírnevét. Az UNESCO döntése folytán Salzburg óvárosa különleges védelemre érdemes helyszínként került a világörökségi listára. A mai Salzburg számos világi és egyházi hatóság székhelye.

Nem csak Mozartról híres...
A csodálatos város a nevét a "fehér arany", a só (németül: Salz) révén kapta. Az Alpok északi peremvidékén, a régi európai kereskedelmi útvonalak metszéspontjában álló Salzburg hírnévben és hagyományokban gazdag városa a XXI. század modern kulturális központjainak egyike Európa szívében.

Városképe
Hohensalzburg várával, a Mönchsberg előterében emelkedő barokk Dómmal, a Franciskánusok templomával és az Egyetemi templommal, távolban a mondák övezte, hatalmas Untersberggel páratlan és összetéveszthetetlen. Még távolról sem merítettük ki azonban a megtekintésre váró látnivalók sorát.

A város történetéről ...
Salzburg már a rómaiak korában is jelentős közigazgatású, fontos hadi útvonalon, az északi és déli területeket összekötő utak találkozásánál álló város volt. Gazdagságát és jólétét az évszázadokon át folyó sókereskedelem alapozta meg.
A város leghíresebb fia előtt mind a mai napig tisztelegnek a zenerajongók szerte a világon. Ő Wolfgang Amadeus Mozart - akinek szülőháza a Getreidegasse legtöbbet fényképezett motívumainak egyike - 1756. január 27-én született Salzburgban. Itt komponált több mint 350-et legszebb művei közül és itt alapozta meg páratlan karrierjét, amely napjainkig vitathatatlanul a világ legjelentősebb és legtöbbet játszott, munkásságával a zenetörténet új fejezetét megnyitó zeneszerzőjévé tette. Egyébiránt 2006-ban a város pompás ünnepi évvel köszöntötte Mozart 250. születésnapját.

Salzburgi Ünnepi Játékok
"Mintha minden egyes tere, minden egyes utcája egy-egy színdarab díszletéül jött volna létre! Salzburg légkörét a szépség, a játék, a művészet hatja át." - jelentette ki Max Reinhardt színházi rendező, a Salzburgi Ünnepi Játékok legfőbb kezdeményezője.
Az 1908. április 5-én Salzburgban született világhírű karmester, Herbert von Karajan alapította meg 1967-ben a Húsvéti Ünnepi Játékokat és 1973-ban a Pünkösdi Ünnepi Játékokat, melyek magas színvonala a művészet- és zenekedvelők ezreinek elismerését vívja ki évről évre.

Kultúra, gazdaság és tudomány
Salzburg összesen több mint 4 ezer rendezvénye folyamatosan kínál kulturális programot az év minden szakában. A januári Mozart-hét a zenei év nyitánya, melyet a későbbiekben a húsvéti, a pünkösdi és a nyári Ünnepi Játékok követ. Az októberi hónap ajándéka a Kultúra Napjai rendezvény. Néhány éve "A dzsessz ősze" kezdődik november elején, az advent idejét pedig az Ünnepi Játékok Nagy Házának hangulatos adventköszöntő énekes előadásai kísérik.
Salzburg az Európai Tudományos Akadémia székhelye is. Oskar Kokoschka, a híres festő Salzburgban alapította meg "A látás iskoláját", amely napjainkban a "Nemzetközi Nyári Akadémia" nevet viseli.

Aktívpihenés Magazin

Bartha Kata

2010.10.18

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Salzburg - Őrzés
Salzburg - Őrzés
Salzburg - Cathedral
Salzburg - Cathedral
Salzburg - Stadion
Salzburg - Stadion
Hotel Salzburg
Hotel Salzburg
Salzburg - Bajorország
Salzburg - Bajorország
Sazburg - Apartmanház
Sazburg - Apartmanház
Salzburg életkép
Salzburg életkép
Salzburg - Fiaker
Salzburg - Fiaker
Salzburg
Salzburg
Salzburg - Látkép
Salzburg - Látkép
Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart
Mozart szülőháza
Mozart szülőháza
Salzburg - Mirabell Garden
Salzburg - Mirabell Garden
Salzburg - Mirabell Garden
Salzburg - Mirabell Garden

Legfrissebb magazinok