HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Italozó > Milyen bor illik a vacsorához?

t: 6133

Milyen bor illik a vacsorához?

Előételhez könnyű bor ajánlott

Hideg előételekhez, mint amilyen például a sonkatekercs, könnyű rozé vagy száraz fehérbor illik. A főtt húsos és tojásos előételekhez vagy a húsos mártásokkal tálalt tésztafélékhez ellenben könnyű vörös- és rozé borokat kínáljon. A magas savtartalmú sajtok, mint amilyen a kecskesajt, csodálatosan harmonizálnak a savas borokkal, így a fiatal sauvignon blanc-nal.

Sertéshez jó lehet a zamatos

Világos húsokhoz, szárnyasokhoz és fiatal állatok húsaihoz száraz és fél száraz fehérbor illik. A chardonnay remek választás lehet csirkéhez, pulykához vagy libához. A vadhúsokhoz azonban erős, testes vörösbor való. Kacsához is kínálhat vöröset, de figyeljen arra, hogy könnyű legyen (pl. oportó). Sertéshús mellé egyformán illik a zamatokban gazdag fehér-, valamint a vörösbor is. Mindez attól függ, hogy hogyan készíti el a húst.Gombához elegánsat!

Faszénen grillezett sertésszeletekhez chardonnay, sertéspörkölthöz inkább kadarka, a rablóhúshoz pedig kékfrankos dukál. Marha- és bárányhúsokhoz általában bársonyos, zamatos, nemes vörösborokat fogyasztanak (pl. pinot noir, merlot, cabernet). Gombához remek választás lehet az elegáns, fűszeres ízű hárslevelű. Csiperkéhez azonban könnyű vöröset, például oportót is tölthet.

Halhoz sem kell mindig fehér

A fehérbor jól megy a halakhoz. De nem kell mindig ragaszkodni ehhez a szabályhoz, noha általánosságban tényleg igaz, hogy a fehérborok minden tengeri herkentyűhöz remekül passzolnak. Egészben sütött halak, valamint szardínia mellé azonban ihat rozét is. Édességhez, süteményhez félédes, édes vagy úgynevezett desszertborokat szolgáljon fel!

Kisokos a jó hőmérséklethez

Az sem mindegy, hogy milyen a nemes nedű hőmérséklete, e tekintetben kövesse az alábbi táblázatot:

a fehérbor 8–12°C-os, a rozé 14–18°C-os, a vörösbor 14–18°C-os, a fajsúlyosabb vörösborok 18–20°C-os, a pezsgők bukéja pedig 6–9°C fokos hőmérsékleten a legideálisabb.

Fontos! Szobahőmérsékleten tárolva a borok hamar elveszítik jó tulajdonságaikat. Érdemes ezért egyenletes hőfokon tartani a palackot, mert az ingadozások nem tesznek jót a bornak.

Blikk.hu

2010.08.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok