HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Környező országok > Montenegró: valami vadság

t: 5422

Montenegró: valami vadság

Szemet kápráztató látvány, ahogyan a hatalmas zöld hegyek az Adria kék vize fölé magasodnak, és bármerre néz az ember, újabb öblök és hegycsúcsok bukkannak elő. A férfiak átlagmagassága 188 centiméter, és valóban sok itt a magyar befektető.

Az egyik legszebb kisváros, Herceg Novi tengerpartján még egy magyar szálloda is található, amelyet csupa honfitárs irányít. Különös érzés, amikor a strandon egy láthatóan helyi pincér tiszta „jó estéttel" köszönti az embert. A legnagyobb sztárok is ráéreztek, hogy érdemes itt nyaralót vásárolni. Néhány évvel ezelőtt szinte fillérekért lehetett ingatlant kapni, azonban Montenegró hírnevével együtt a lakások ára is folyamatosan növekszik: manapság egymillió forintot kérnek egyetlen négyzetméterért.

Sveti Stefan szigete a legnépszerűbb, állítólag Michael Douglas vette meg az egyik házat. Könnyű megérteni, hogy mi vonzotta ide: a szigeten egy várfallal körbevett középkori városka található.

Montenegró valóban aprócska, 650 ezren lakják, és – mint azt gondosan nyilvántartják – csak 27 nála kisebb ország létezik a világon. Éppen ezért az állam vezetősége elhatározta, hogy amolyan második Monacóvá, a milliárdosok játszóterévé varázsolják a helyet. Úgy képzelik, hogy hamarosan luxushajók ringatóznak majd az öblökben. Így érdemes még most felkeresni Montenegrót. Ha ugyanis beválik a politikusok számítása, akkor a magyarok többsége számára elérhetetlen lesz Tivat, Kotor, Herceg Novi és a többi tengerparti városka.

Ha azonban még többen felfedezik, hogy milyen fantasztikus hely ez, akkor Montenegró előbb-utóbb megtelik turistákkal, és eltűnik ennek a különleges, megkapóan vad vidéknek a bája.

Montenegró mást kínál, mint az Adria többi országa. A börtönszigeten nem is olyan régen még rabok zörgették láncaikat, a kotori óvárost még nem lepte el a gagyiárusok garmada, és vajon hol látni még olyat, hogy a festői strand előtt egy rég megfeneklett hajó fara emelkedik ki a tengerből? Sehol. Ezért érdemes nagyon sietni.

blikk.hu

2010.07.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok