HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Európa > A sztárok kedvence is a francia Riviéra

t: 5044

A sztárok kedvence is a francia Riviéra

Alig tízórányi autóútra a magyar határtól, milliárdos sztárok közé csöppenünk.

NIZZA — Európa talán legpatinásabb luxusnyaralóhelye a Cote d'Azur, vagyis a francia Riviéra, ahova nemcsak a valóban azúrkék Földközi-tenger, hanem a festői kisvárosok és a pazar táj vonzza leginkább a turistákat.

A nyaralásnak, kikapcsolódásnak ez a helyszíne áll a negyedik helyen a Blikk felmérése szerint, és rajongásukkal bizony a magyarok nincsenek egyedül – évente több mint 70 millió turista fordul meg a földgolyó eme idilli kis zugában.

A francia Riviéra alig tízórányi autóútra van a magyar határtól, a Földközi-tenger egy 115 kilométeres partszakaszán terül el, az olasz határnál fekvő Menton városkától délnyugatra. A Cote d'Azur igazi gyöngyszemei a jelentős történelmi múltat és virágzó kulturális életet felvonultató városok, Nizza, St. Tropez, Cannes, a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának helyszíne, Antibes csodás delfináriumával, no meg persze az önálló hercegség, Monaco, amelynek kaszinóiban hollywoodi színészeknek pörög a rulett, strandjain pedig élemedett playboyok szupermodell barátnői süttetik magukat.

A miniállam fővárosa, Monte-Carlo elképesztő luxusparadicsom, útjain biztos belebotlunk néhány Rolls-Royce-ba. Sajátságos adózási törvényeit kihasználva sok száz milliárdos telepedett le itt. Van, aki a festői sziklaöböl valamelyik házát vásárolta meg, sokan élnek a szállodák lakosztályaiban, de sok világpolgár a kikötőben ringatózó jachtján éli mindennapjait.

A Riviéra fantasztikus éghajlata és természetrajza már az 1800-as években az alkotók és művészek egész seregét vonzotta ide. És persze a világ uralkodóit, akik mind itt pihentek, a brit Victoria királynőtől kezdve az oroszok II. Sándor cárjáig. De itt élt és alkotott a festő Matisse és Picasso, az író Somerset Maugham és a divatkirálynő, Coco Chanel is.

Én nem azért töltöm a teleket a Riviérán, mert az olyan sikkes, hanem mert a világ legszebb helye. Ráadásul a tengeri sós pára jót tesz a hangomnak is – mondta egyszer Elton John, aki jelenleg Nizza egyik legdrágább villáját birtokolja, két medencével, terasza természetesen a tengerre néz.

A francia filmsztárok , Jean-Paul Belmondo és Sophie Marceau kedvenc helye St. Tropez, de itt horgonyoz rendszeresen Jean Reno is. Májusban, a cannes-i filmfesztivál idején hollywoodi sztárok özönlik el a város utcáit, s a nyaralókkal együtt buliznak esténként a homokos plázsokon.

A Cote d'Azur központja mégis Nizza, hisz itt van a repülőtér, a csodálatos óváros és a pálmasoros sétány. S itt bujkált ikreivel terhesen Angelina Jolie is, aki egy helyi kórház szülészetén hozta világra Brad Pitt-től babáit.

blikk.hu

2010.06.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok