HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Környező országok > Bunker, tenger, gyönyörű nők - irány Albánia!

t: 5249

Bunker, tenger, gyönyörű nők - irány Albánia!

Pedig nem hogy nem veszélyes a turistáskodás, de kifejezetten ajánlott – legalábbis mindazoknak, akik nem érik be a tengerparti köldökbámulással, hanem kíváncsiak arra is, milyen történelmi emlékei, természeti kincsei és persze sajátos hagyományai vannak ennek a különleges országnak.

Albániában az emberek rendkívül kedvesek és barátságosak. Az ország egyébként mindössze 60 percnyi repüléssel elérhető, a Malév pedig naponta kétszer is indít járatot Tiranába.

Kavalkád Tiranában


A főváros vegyes össz képet mutat, de a Mercedeszözön, a mediterrán kavalkád és a folyamatos építkezés elegye olyan hangulatot kölcsönöz Tiranának, amely máshol nem tapasztalható. A tiranai polgármester, Edi Rama által színesre festetett, nemzetközi szinten díjazott tömbházai a külvárost teszik különlegessé, az eredetileg Enver Hoxha Emlékmúzeumként átadott, a ma Nemzetközi Kulturális Központként működő piramisszerű épület pedig nemcsak belül hasznos, az albán gyerekek kedvenc gördeszkás bázisaként is funkcionál.

Antik kincsek


A jelenleg átépítés miatt kissé zilált képet mutató Szkander bég téren zajlik az élet, suhancok albán emblémával ellátott golyóstollat próbálnak rám sózni, persze sikertelenül, ám amikor fotózni kezdem őket, boldog mosollyal ugranak a kamera elé. A téren található a Nemzeti Történeti Múzeum, amelynek megtekintését kimondottan javaslom. Kevés helyen látható enynyire épen maradt és ilyen mennyiségű antik kincs, és itt őrzik többek között azt a puskát is, amellyel egy partizán rálőtt Mussolinire.

Kitűnő albán konyha


A szellemi táplálék után persze a test táplálására is koncentráltam, és el kell mondanom, az albán konyha kitűnő. Előételként olívabogyós, elefántparadicsomos, feta sajtos salátaegyveleggel örvendeztettek meg, amelyhez kellemesen fűszeres pirítós is jár. A főételek változatosak, én a grillezett csirkét, a pompásan elkészített halat krumplipürével és egyéb helyi ínyencségeket váltogattam. Ami viszont fontos tudnivaló, csapvizet nem szabad a szervezetbe juttatni, ivásra kizárólag a palackozott víz alkalmas.

Bunkervilág


A fővárosban pezseg az élet, a fiatalok kávézókban vagy csak parkokban ücsörögnek, trécselnek, shoppingolnak, ismerkednek, és most jön az erősebbik nem számára nyilván vonzó észrevétel: az albán lányok gyönyörűek – még az erősen kritikus női szemmel is! A főváros látnivalóinál vonzóbb a csodás üdülőhely, Saranda. A tengerrel a kontrasztot az Enver Hoxha egykori vezér paranoiájának köszönhető bunkervilág adja, másutt aligha láthat 3 méterenként teljesen ép bunkereket az ember. Állítólag szerelmespárok szívesen romantikáznak ezekben a kis betonfélgömbökben.

Szabadi Klaudia - blikk

2010.06.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok