HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Technika - Tudomány > Elhízott, dohányzó százévesekben keresik a hosszú élet génjét

t: 5560

Elhízott, dohányzó százévesekben keresik a hosszú élet génjét

A 100 év fölötti kort megélők akár egészségtelenül is élhetnének, mert alapvetően génjeiknek köszönhetik hosszú élettartamukat.

Nir Barzilai, a New York-i Albert Einstein orvosi iskola öregedést kutató intézetének munkatársa ötszáz, 95 és 112 év közötti embert tanulmányozott csoportjával. Mint elmondta, a vizsgált emberek mintegy 30 százaléka volt elhízott, 30 százalékuk pedig dohányzott 95 éves koráig. Genotípusuk miatt mégis védettek a környezeti hatásoktól - véli a professzor.

Hozzátette, hogy az egészséges életmód a legtöbb embernél néhány évvel meghosszabbítja a várható élettartamot, ám nem segít azoknak, akik meg akarják élni századik születésnapjukat. Megállapításai alátámasztani látszanak azokat az anekdotikus történeteket, amelyek szerint egyes emberek igen magas kort értek meg annak ellenére, hogy dohányoztak, keveset mozogtak vagy rosszul étkeztek.

Barzilai rámutatott arra: a százasok végül ugyanazokban a betegségekben halnak meg, mint mások 70-es vagy 80-as éveikben, csak éppen húsz-harminc évvel később jelentkezik náluk például szívbetegség vagy Alzheimer-kór. A professzor kutatócsoportjával már azonosított néhány olyan gént, melyek összefüggésbe hozhatók a hosszú élettartammal.

Egyes laboratóriumokban dolgoznak már olyan szereken, melyek úgy avatkoznának bele a szervezet működésébe, hogy a szóban forgó gének működését másolják: emelnék a jó koleszterin szintjét, illetve megelőznék a diabétesz kialakulását. Barzilai szerint a kipróbálások 2012-ben megkezdődhetnek, melyek eredményeként öt-tíz éven belül kerülhetnek a gyógyszerek a piacra. A kutató azt jósolja, hogy majdan az emberek 40 éves korukban elkezdik majd szedni ezeket a szereket, és életük sokkal hosszabb lesz.

index

2010.05.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok