HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Aki a virágot szereti... > Mibe ültesselek? Tuti tippek virágplántáláshoz

t: 4393

Mibe ültesselek? Tuti tippek virágplántáláshoz

A virágok fejlődéséhez nem csak rendszeres öntözés és ápolás szükséges, fontos a megfelelő táptalaj kiválasztása is.

Ami a talajt illeti, manapság már széles kínálattal találkozunk a kertészetekben: a legnépszerűbb továbbra is a virágföld, de belépett a képbe az agyaggranulátum - illetve a vízkultúrás növényekhez - az agyaggolyós változat is.

Virágföld

Hazánkban talán a legáltalánosabban elterjedt virágültetési forma. A különféle földek attól térnek el egymástól, hogy más-más ásványi anyagokat kevernek hozzájuk, ahhoz mérten, hogy melyik növény milyen különleges igényekkel rendelkezik. Ezért nem is érdemes spórolni, azt gondolván, hogy egy általános virágföld is tökéletesen megfelel egy igényesebb virágnak, hiszen így csak azt érjük el, hogy kevésbé fog színpompásan virágozni, vagy levelei satnyák és fakók lesznek.

Előnye: Minden növényhez megtalálható a megfelelő összetételű. Viszonylag olcsón, többféle méretű kiszerelésben kapható.

Hátránya: A gombák és egyéb kórokozók számára ideális tenyészhely, ezért évente egyszer ajánlatos kicserélni a teljes földet. (Vigyázzunk, hogy a gyökér körül mindig maradjon a régi földből, különben a növény nem fog tudni rendesen átszokni új helyére!)

Agyag

A vízkultúrás növényeknél a virágföldet egyfajta puffasztott agyag helyettesíti. A különféle méretekben kapható agyaggolyók támasztékot adhatnak a gyökereknek, és nem utolsó sorban igazi élőnövényként funkcionálhatnak, nemcsak vázába állított bambuszként.

Előnye: Az agyag a virágokat tizennégy napon keresztül látja el vízzel, hiszen saját súlyuknak 130 százalékát meghaladó vízmennyiséget képesek tárolni.

Hátránya: Speciális edényekre, illetve vízszintjelző pálcára van szükség a megfelelő használatához, így ezen eszközök miatt viszonylag költséges megoldás.

Granulátum

A föld felszínére szórva dekorációként, illetve a cserép alján vízelvezetőkén is használhatja. A párolgást visszafogja, ennek ellenére tökéletesen engedi levegőzni a talajt.

Előnye: Megakadályozza, hogy az esetleges túlöntözés miatt a virág megrohadjon, ráadásul bármilyen növényhez alkalmas.

Hátránya: A tápoldatban lévő sók könnyen kicsapódnak rajta, így apróbb foltok keletkeznek a felszínén.

Pink.hu

2010.04.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok