HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > FÉRFI > Technika - Tudomány > Nem gond a Discovery leszállásánál a hamufelhő

t: 5588

Nem gond a Discovery leszállásánál a hamufelhő

Nem jelent problémát a Discovery hétfőre tervezett leszállásánál az európai légiközlekedést megbénító vulkáni hamufelhő - közölte vasárnap a NASA. Egy nappal azután, hogy az űrsikló levált az épülő Nemzetközi Űrállomásról, a hét asztronauta elkezdte a végső előkészületeket a visszatérésre a floridai Kennedy űrközpontba.

Az izlandi vulkánkitörés nincs hatással a Discovery landolására, mivel a visszatérési útvonal távol van a hamufelhő vonulásától - ez áll az űrközpont üzenetében, amely a Twitteren jelent meg. Most először történt meg, hogy négy nő volt egyszerre az űrállomáson. Ugyancsak ez volt az első alkalom, hogy egyszerre két japán asztronauta volt a kozmoszban.

Az űrrepülőgéppel dokkolt április 7-én két amerikai és egy japán nő, Dorothy Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson valamint a japán Jamazaki Naoko, míg a Szojuz TMA-18 orosz űrhajóval április 4-én érkezett az ugyancsak amerikai Tracy Caldwell Dyson. A Discovery több tonna utánpótlást, több zsák tudományos felszerelést, köztük a külső szerelési munkákhoz szükséges űrruhákat szállított az állomásra.

Ez volt a NASA idei második, míg a Discovery űrsikló utolsó előtti útja, mert ősszel az egész, 1981-ben forgalomba állított flottát nyugdíjba küldik. Május közepén az Atlantist, július végén az Endeavourt lövik fel. Az utolsó küldetést szeptember közepére tervezik a Discovery űrsiklóval, ezután már csak az orosz Szojuz űrhajó lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra.

index

2010.04.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok